30.1.10

Linnainmaan Faunattaren hamsteripäivä

Kuten olen mainostanut, tänään oli Linnainmaan Faunattaressa hamsteripäivä. Esitteillä oli kaikki hamsterilajit, syyrialaisesta useampikin yksilö ja paljon ihmisiä, jotka olivat innostuneita puhumaan hamstereistaan ja niiden hoidosta. Hamstereita pääsi myös asiakkaat silittämään ja sylittelemäänkin. Tarjolla oli myös esitteitä hamstereiden hoidosta, hamsteriyhdistyksestä ja tamperelaisten hamsterikasvattajien yhteystietoja, niitä saivat kiinnostuneet ottaa mukaansa.

Itse olin siellä enimmäkseen kameran varressa, kuvia menee luultavasti SHY:n lehteen Poskipussiin, johon joku mukanaolleista lupasi kirjoittaa artikkelin tuosta hamsteripäivästä ja Faunatarkin oli kiinnostunut kuvista. Tässä muutama otos jo etukäteen.


Kiinankääpiöhamsteri


Campbellipoikasia


Vn kyyhkynharmaa syyrialaisuros

29.1.10

Huomenna hamsteripäivä Linnainmaan Faunattaressa!

Muistakaa kaikki tamperelaiset ja muutkin lähellä asustelevat, että huomenna klo 12-16 on hamsteripäivä Linnainmaan Faunattaressa (Mäentakusenkatu 1). Heti klo 12 alkaen on Satumetsän Niinan pitämä hamsteriesittely ja muuten tarjolla on tietoa hamstereista ja onpa siellä ainakin joitain hamsterilajeja esitteillä.
Itsekin ajattelin mennä paikan päälle katsomaan ja tapaamaan näyttelyissä tutuiksi tulleita hamsterinomistajia.

26.1.10

Vale-eläinlääkäri ja mitä mieltä minä olen asiasta

Toissapäivänä HS uutisoi otsikolla "Nainen toimi vale-eläinlääkärinä vuosia lukuisista valituksia huolimatta" ja tuon artikkelin alapuolelta löytyy linkkejä muihin asiaa koskeviin artikkeleihin, kuten esimerkiksi siihen, että läänineläinlääkäri Tapani Parviainen kertoo, ettei eläinlääkäreitä koskevia kanteluita ehditä yksinkertaisesti käsitellä.

Olen suorastaan järkyttynyt tästä vale-eläinlääkärijutusta ja varsinkin siitä, että ilmeisesti useatkaan kantelut eivät saaneet yhtäkään virallista tahoa tarkistamaan valituksen kohteena olleen ihmisen taustoja. Mitä niille valituksille sitten tehtiin, jos ei edes tarkistettu sitä, onko kyseinen ihminen muodollisesti pätevä hoitamaan eläimiä? Ei yhtään mitään, niinkö?
Luulen, etten osu välttämättä kovin paljon väärään jos heitän arvelun, että näitä kanteluita on saatettu joko vale-lääkärin tai ehkä jopa virkamiesten toimesta vähätellä tyyliin: "No ne kissa-/koira-/hevos-/hamsteri-tädit/pikkutytöt nyt vaan on niin hysteerisiä niitten elukoittensa kanssa ettei niille mikään kelpaa. Ei noista kannata juuri välittää". Sillä kuvittelisin, että jos kyse olisi tuotantoeläimiä hoitaneesta puoskarista, asiasta olisi noussut huomattavasti suurempi ja kovempi haloo paljon aikaisemmin!

Kuitenkin eläinlääkäri on lemmikinomistajalle tietynlainen tuki ja apu, se johon voi turvautua silloin kun rakkaalla lemmikillä on asiat huonosti eikä omistaja voi tai osaa auttaa. Vastuu lemmikistä ja sen hyvinvoinnista on suurensuuri täysin riippumatta siitä, minkä kokoinen eläin on kyseessä. Lemmikinomistajat usein myös maksavat tästä vastuusta ja ell:n "tuesta ja turvasta" suuret summat rahaa. Hätätilanteessa ja lemmikin kärsiessä yleensä vasta viimeisenä, jos silloinkaan kysytään "Mitä tämä kaikki maksaa?". Ja herran jestas, mistä me oikeastaan maksamme, jos emme kuvittele saavamme ammattitaitoista apua?

22.1.10

Pari vanhempaa kuvaa

Kun kerran ei ole uusia kuvia saatavilla, niin kaivellaan sitten vähän kuvavarastoja!

Katariina posket täynnä. Huomatkaa viikset!


Hilma söpöilee, kuten yleensäkin.

21.1.10

Kuulumisia

Hetkeen ei ole tullut kirjoiteltua eikä esiteltyä edes uusia kuvia. Täytyisi yrittää houkutella mies taas Katariinan ja kameran kanssa vaatekomeroon, itse en saa omalla kamerallani kovinkaan hyviä kuvia vilkkaasta otuksesta. Ja Hilma on puuhaboksissaan vielä epäkiitollisempi kuvattava!

Hilman vuorokausirytmi on muuten ihan ihmeellinen. Se saattaa olla hereillä melkein mihin aikaan päivästä tahansa, päivälläkin. Kun olin joulukuussa kotona päivät, se oli monta kertaa pyytämässä ulos dunastaan iltapäivällä ja usein se pääsikin tuolloin hetkeksi puuhaboksiin touhuamaan. Alkuillastakin se usein saattaa olla aktiivinen, mutta myöhäisempi loppuilta, kun Katariina alkaa olla hyvin pirteä, Hilma on usein jo nukkumassa. Kyllä se sitten taas yölläkin on hereillä, sen verran kuopimista ja kalusteiden siirtelyä on aamuisin havaittavissa.

Katariinan kanssa huolenaiheena on sen ylähuuleen ilmestynyt patti, jonka huomasimme jotakuinkin puolitoista viikkoa sitten. Se on pikkuinen patti vain, ihan kuin pieni finni tai rakko, mutta se ei ole kadonnut mihinkään ajan mittaan. Ei tosin suurentunutkaan, mutta seurailemme sitä miehen kanssa tarkasti.
Erilaiset kasvaimet eivät ole lainkaan harvinaisia näillä pikkujyrsijöillä, mutta niitäkin kaiketi on sekä hyvän- että pahanlaatuisia. Niin kauan kuin patti ei Katariinaa haittaa ja se pysyy virkeänä ja muuten terveenoloisena, en huolestu asiasta ainakaan paljon.

14.1.10

Päivitys Hilman juomiseen

Joulukuun alussa olin huolissani Hilman runsaahkosta juomisesta. Kyselin tuolloin asiasta SHY:n foorumillakin ja sitä kautta myös Hilman kasvattaja, Martina Munther otti minuun yhteyttä. Hän tarjoutui lähettämään minulle muutaman testiliuskan, jolla voi testata virtsan sokeripitoisuutta.

Kuitenkin Hilman juominen on mystisesti vähentynyt. Tai en tiedä siitä mystisyydestä, juominen väheni aika lailla sen jälkeen kun Hilma sai suuremman dunan! Hilmahan oli Veeran luona ollut ainakin jonkin aikaa 70-senttisessä terraariossa ja meille tullessaan joutui pienempään dunaan. Nyt kun duna vaihtui 70-senttiseen ja aktiviteettia mahtuu tietysti enemmän, on Hilma samalla myös vähentänyt juomistaan. Tietysti Hilma ei enää ole tuossa valvovan silmäni alla, mutta kyllä minä selkäni takaakin kuulen hyvin, milloin pikkuharmaa on vesipullonsa kimpussa. Väitän siksi, että Hilman juomiskerrat ovat vähentyneet ja myös lyhentyneet.

En tiedä johtuuko se nimenomaisesti isommasta dunasta, mutta aika lailla samoihin aikoihin nuo muutokset tapahtuivat. Voi siis olla, että Hilma oli hieman tylsistynyt pikkudunassaan eikä keksinyt muuta tekemistä kuin juomisen. Ehkä se olisi ajan myötä muuttunut juomapullon rynkyttämiseksi juomisen sijaan.

Aion silti testata Hilman virtsan sokeripitoisuuden tässä joskus kun ehdin, mutten tällä hetkellä ole suuremmin huolissani.

9.1.10

Elämän pieniä vääryyksiä

Viime keväänä Karamellin kuoleman jälkeen, kun etsiskelimme uutta syyrialaista olin jo vähän turhautunut, kun SHY:n foorumilla oli niin nihkeästi tarjolla syyrialaisia ja nekin, jotka olivat, olivat uroksia tai pitkäkarvaisia tai väriltään normaaleja (kun meidän ainoat rajoitukset olivat ne, että pitäisi olla lyhytkarvainen naaras eikä normaali, ellei sitten olisi nauhallinen). Katselin aikuistenkin hamstereiden myynti-ilmoituksia eikä niistäkään tuolloin löytynyt mitään. Katariinahan löytyi lopulta Petsien kautta.

Vähän sama juttu oli myös tuon talvikon hankinnan kanssa, helmiäisvärejä ei tahtonut löytyä ja muutenkaan ei oikein hyvää myynti-ilmoitusta osunut silmiin, mutta onneksi olin jo alustavasti Veeralta poikasen varannut (joka sittemmin muuttui Hilmaksi).

Entäs nyt sitten? Voi taivas, SHY:n myyntipalsta suorastaan pullistelee syyrialaisia, on aikuista ja on poikasta ja mitä hienoimmissa väreissä! On kuulkaa cinnamon valkokirjokilpparia, valkonauhaisia, cremeä ja vaikka mitä! Talvikoitakin on tarjolla, tosin edelleen helmiäisvärejä hyvin vähän. Myös Helsingin eläinsuojeluyhdistyksellä olisi joitain vanhempia talvikoita myynnissä. On se vaan niin väärin, ettei silloin ollut, kun minä olin ostokannalla... No, onneksi kuitenkin löysimme ne maailman parhaat hamsterit silloinkin, vaikka etsintää joutui vähän tekemäänkin.

8.1.10

Varastointi

Hamsterithan ovat tunnettuja siitä, että ne hamstraavat ruokaa varastoihinsa. Katariina on tässä lajissa aivan ekspertti, tosin hyvin ennalta-arvattava sellainen. Sen kaikki ruokavarastot ovat aina pesämökissä. Toisessa nurkassa on nukkumapaikka pehmusteineen, toisessa ruokavarasto ja papanat. Katariinan dunaan onkin helppo tehdä siivous, juuri muuta ei koskaan tarvitse tarkistaa kuin pesämökki, sieltä löytyy kaikki siivottava.

Hilma sen sijaan ei ole yhtä ahkera varastoija ja sen metodit ovat monimutkaisemmat. Sillä on nukkumapehmusteet yleensä yhdessä pesässä, mutta joskus saattaa löytyä ilmeinen varapesä jostain toisesta pahvilaatikosta. Ruokavarastoja se ei kerää samaan malliin kuin Katariina, mutta toisaalta niitä löytyykin sitten sieltä ja täältä. Usein nukkumapesässä on ainakin vähän ruokaa varastossa. Tuoreruokia Hilma kuitenkin pemottaa kupin ympäristöön eikä vaivaudu niitä varastoimaan. Mutta silti siivotessa saa kuitenkin katsoa läpi kaikki pahviputket ja muut paikat, koska se saattaa viedä ruokapalasen piiloon ihan minne vain. Tänään löytyi pitkästä pahviputkesta parsakaalia!

5.1.10

Hilma jyrsimässä

Hilma oli eilen aivan poikkeuksellisen aktiivinen. Se oli päivällä peräti kahteen otteeseen puuhaboksissaan. Tämä kuva on otettu sieltä, laatikon nurkassa on ylösalaisin käännetty puumökki, jonka funktiona on edes hieman estää Hilmaa jyrsimästä puuhaboksin nurkkaa. No, nyt Hilma sitten jyrsii mökkiään.

3.1.10

Vuoden ensimmäisiä kuvia ...

pääosassa jälleen Katariina ...

Katariina kiipeilee