28.11.12

Lemmikit ihmisinä

Sosiaalisessa mediassa on liikkunut muutaman päivän Youtube-video, jossa miehellä on kaksi kaveria. Toinen käyttäytyy kuin koira ja toinen käyttäytyy kuin kissa. Samasta teemasta Jupu on piirtänyt pari sarjakuvaa:
kissa kaverina
koira kaverina

Mutta millaisia olisivat meidän hamsterit ihmisinä? Tämä vaatiikin vähän miettimistä, mutta ehkä niitä ei viitsisi kauaa katsella kavereinaan...

Jane nukkuisi kaikki päivät ja haluaisi lähteä kaupungille sitten puolilta öin eikä ymmärtäisi ollenkaan, että meidän pitää herätä aamulla aikaisin. Se olisi syövinään yleensä kaikki tarjotut ruuat, tosin joskus tulisi joidenkin ruokien kohdalla "hyi yök, en varmasti syö!" - huutoja. Se kuitenkin säilöisi osan ruuista vessaan ja myös nukkuisi vessan vieressä. Pilaantumisvaarassa olevien vessavarastojen siivous saisi aikaan turhautunutta puhinaa ja joskus raivokohtauksia.
Jane tykkäisi viettää paljon aikaa vedellen puukolla silpuksi vaatehuoneen lattialistoja ja turhautuisi siitäkin, jos sitä kiellettäisiin tai yritettäisiin estää tekemästä moista. Ja jos joku sattuisi tuoksumaan oikein hyvältä sen mielestä, se purisi.
Silloin kun Janen tekisi miestä mieli, se onneksi ei läträisi hajuvesiä niin että vieruskaverit tukehtuvat kuten eräät meidän hamsteriystävämme ovat tehneet. Joka iltapäivä sen kaunistautumisrituaaleihin kuluisi tovi jos toinenkin.

Siri olisi vähän enemmän päiväaktiivinen, mutta sen aktiivisuuskohtaukset kestäisivät vain vähän aikaa, sitten se painelisi takaisin pötkölleen. Sen ruokatavat olisivat kokolailla sikamaiset, se sotkisi koko lautasen ympäristön kun etsisi annoksesta niitä mieluisia osia. Muutenkin Sirin päähuolenaihe olisi se, että hänet jätetään ilman ruokaa, jos ruokakaapin ovet kolisevat, se ryntää jaolle ja näyttää hätääntyneeltä, jos sille ei anneta mitään.
Kynsienleikkauksesta Siri ei pitäisi, mutta aina joskus pitkiin kynsiin tympääntyneet kaverit passittaisivat sen manikyyriin. Siellä Siri huutaisi vastalauseita, yrittäisi karata ja jos ei pääsisi karkuun, se paskoisi alleen.

27.11.12

Tarina hyönteishyökkäyksestä

Kokeneet hamsteriharrastajat puhuvat usein siitä, että pakastavat ennen avaamista kaikki ruokapussit. Tällä torjutaan erinnäisiä hyönteisiä, joita kuivaruokien mukana saattaa tulla kotiin. Niin minäkin tein silloin alkuunsa, mutta jossain vaiheessa se sitten unohtui...

Viime kevättalvella meillä lenteli ajoittain koin näköisiä ötököitä. Koska ne pyörivät pääasiassa työhuoneessa ja joskus jopa hamstereiden dunissa, oli melko helppo paikallistaa alkusyy hamstereiden ruokiin. Jokin ruokasatsi kantoi mukanaan toukkia, joista kuoriutui lentäviä perhosia. Yksi koteloitunut toukka löytyi työhuoneen katosta ja kun toinen löytyi keittiöstä riisipussista, alkoi todellinen puolustustaistelu.

Olimme kotitunnistaneet ötökät jauhokoisa-nimisiksi perhosiksi, mutta tarkemmin ajatellen se voi olla keittiökoisa (lisää tietoa hyönteismaailmasta), koska jauhokoisa on isompi ja toisaalta toukat elelivät mitä ilmeisimmin siementen seassa, eivät jauhoissa.

Meidän vastahyökkäys lähti siitä, että hävitimme saastuneeksi epäilemämme kuivaruokaerät, sen riisipussin sisältöineen ja keittiön kuiva-ainekaapista lähti kävelemään kaikki vähänkään vanhentunut tavara. Kuiva-ainekaappi pyyhittiin huolellisesti ja tarkastettiin. Hamsterien jäljelle jääneet kuivaruuat pakastettiin vähintään 3-4 päivän ajan ja ruokalaatikoissa tehtiin yleinen siivous myös. Sen jälkeen kaikki ruokapussit on pakastettu huolellisesti, joskus vähän turhankin huolellisesti. Löysin nimittäin tänään pakastinta tonkiessani ruokapussin, joka on ollut pakastimessa hyvinkin pari kuukautta... No, miksipä kuiva ruoka siellä menisi.

Olemme selvinneet ötökkäinvaasiostamme näillä toimilla, ei ole tarvittu mitään pyretriinivalmisteita tai muita rajumpia toimenpiteitä. Perhosia ei ole aikoihin näkynyt. Sopii kuitenkin koputtaa puuta, sain jostain sellaisen käsityksen, että pakastaminen tappaisi toukat ja aikuiset perhoset, mutta kotelot selviäisivät siitä.

Ja lopuksi koisaa suloisempi ötökkä.

7.11.12

Hamsteriasiaa meiltä ja muualta

Anteeksi pitkä blogihiljaisuus, meillä vain ei ole tapahtunut mitään uutta ja toisaalta söpöjä kuviakaan ei ole tullut räpsittyä viime aikoina. Nyt olisi sitten kertynyt muutama asia kerrottavaksi.

Ensimmäiseksi ihan asiaa. Veera ja Ely omien sanojensa mukaan löivät viisaat päänsä yhteen ja tekaisivat uuden nettisivuston: Hamsterit.net!
Periaatteessa siellä ei ainakaan tällä hetkellä ole kovinkaan paljon uutta materiaalia, monet noista kirjoituksista on julkaistu aiemmin jossain: kirjoittajien blogeissa, Poskipussissa tai muualla. Nyt ne on kuitenkin koottu yhteen, helposti löydettävään paikkaan. Toivottavasti tästä tulee jatkossa olemaan paljon iloa aloitteleville ja jo vähän vanhemmillekin hamsterinomistajille.

Sitten törmäsin japanilaistutkimukseen, jonka mukaan suloisten eläinten kuvien katselu parantaa kykyä keskittyä tarkkuutta vaativiin tehtäviin. Kysyin jo työpaikalla, voisinko laskuttaa firmalta toimistolle raahaamani hamsterikalenterit, sehän nyt sentään on luettavissa ympärivuotiseksi työtehon parantamisvälineeksi. Lisäksi tein ehdotuksen tehokkuuskonsultin palkkaamisesta ja ehdotin tehtävään osa-aikaiseksi Siriä. Palkkatoive söpöilyn ammattilaisella on tietysti kova, pähkinä per tunti.

Kalentereista kun tuli puhe, jos olen oikein ymmärtänyt, SHY saattaisi tarjota hamsteriaiheisia seinäkalentereita ensi vuodelle. Ainakin Poskipussissa ja foorumilla julkaistiin hamsterikuvakisa kalenteria varten. Odotan sitä kuin kuuta nousevaa, saadaan kerrankin ERILAINEN hamsterikalenteri. Ostin kyllä jo Musti&Mirristä hamsterikalenterin ensi vuodelle, mutta se on vähän pettymys, koska siinä kierrätetään aika paljon samoja kuvia mitä tämän vuoden kalenterissa on. Ensi vuoden kalenterissa ei ole yhtään kääpiöhamsterin kuvaa, tämän vuoden kalenterissa oli, mutta minua nyppi pahasti kun syyskuun robolla oli niin kamalan rasvaisen näköinen turkki.

SHY tarjoaa jäsenilleen myös mahdollisuuden tilata yhdistyksen logolla varustettuja t-paitoja ja huppareita. Linkki tiedotukseen. Minulla on kaksi hupparia, mutta kumpikin on päätynyt Nukarille, koska ne ovat äärimmäisen käteviä siellä ulkoilukäytössä ja muutenkin. Nyt voisin ostaa tänne Tampereellekin hupparin tai vaikka pari eikä t-paitojakaan koskaan ole liikaa.

Jane osoittaa nykyisin bodarin taipumuksia. Sillä on ollut jonkinlainen massakausi menossa ja paino oli viimeksi punnittaessa jotakuinkin 157 grammaa. Se on tullut kymmenen grammaa ylöspäin viimeisen kuukauden aikana. Kestävyysharjoittelua Jane on tehnyt jo kauan juoksupyörässään, notkeus- ja kiipeilyharjoitteita se tekee vaatekomerossa ja nyt mukaan on lisätty siis voimaharjoittelukin. Karri oli Janen kanssa eilen vaatekomerossa ja poistullessaan näytti isoa kiveä, joka meillä on vaatekomerossa: tätä Jane puski pois tieltään menestyksekkäästi. Kiven punnitus kertoi, että se painaa melkein puoli kiloa, siis kolme kertaa sen verran kuin hamsteri itse. Ja tällaista siis punnerretaan pois tieltä...