7.1.16

Miksi ei hamsteria lemmikiksi?

FB:n hamsteriryhmässä kysyttiin hamsterien ja hamsterinomistamisen huonoja puolia. Ajattelin ensin kirjoittaa sinne oman kommenttini, mutta parempi muotoilla ajan kanssa ja pidemmälti se blogiin.

Tässä minun top 10 lista siitä, mitä huonoja puolia hamstereissa on ja miksi en suosittelisi hamsteria lemmikiksi (suosittelenpas!).

1. Huoli ja vaiva
Tämä tietenkin koskee ihan jokaista lemmikkiä, ei vain hamsteria. Hamsteria on hoidettava. Siivous joka toinen päivä, ruokinta, ruokakuppien pesu, purujen hankinta, ruokien ostaminen ja niin edelleen. Olemme pitäneet rajana sitä, että hamsterit ovat yksin maksimissaan kolme yötä, jos menee pidemmäksi, on hankittava hoitaja. Tai kuten jouluna teimme: minä tulin päivää aikasemmin kotiin kuin Karri, koska hamsterit piti siivota.

2. Rahanmeno
Hamsteri itsessään on halpa, mutta rahaa kuluu yleensä moninkertaisesti enemmän asumuksen hankintaan. Asiaa pahentaa se, että mitä isompi asumus, sen parempi ja toisaalta taas suurin osa hamsterilajeista on erakoita, joten jos hamsuja on enemmän, täytyy olla enemmän dunia/terroja/häkkejä, jotka maksavat ja vievät tilaa.
Ruokaan ja puruihin kuluu oma rahasummansa, ei ehkä kauheasti, mutta kuluu kuitenkin. Virikkeitäkin tulee välillä ostettua.
Ylivoimaisesti eniten rahaa kuitenkin menee silloin jos hamsteri sairastuu ja se täytyy viedä eläinlääkäriin. Se on kallista lystiä se!

3. Huonot tuotevalikoimat kaupoissa
Lemmikkitarvikeliikkeet eivät yleensä juuri kunnostaudu hamsterien tarvikkeissa, sama vika koskee varmaan kaikkia muitakin lemmikkejä paitsi kissoja ja koiria. Luulisin. Virikkeitä on tarjolla vähän eivätkä ne kaikki ole lopulta lainkaan sopivia eläimille itselleen.
Nettikaupoissa ei usein anneta tarpeellisia mittoja esimerkiksi käytävien ja mökkien aukkojen halkaisijasta, mikä pitäisi esimerkiksi syyrialaiselle olla riittävän iso, jotta ne eivät juutu kiinni. Yleensä nettikauppojen tuotekuvissa ei ole minkäänlaista mittakaavaa ja jos tekstissä sanotaan jonkin tavaran sopivan hamstereille, se ei välttämättä tarkoita sitä, että se sopii oikeasti hamstereille! Tai ehkä kääpiöille oviaukko on ihan sopiva, mutta syyrialaiselle ei.
Niin ja ne asumukset, joista tuli jo mainittuakin. Isoja, silti riittävän pienellä kalterivälillä varustettuja häkkejä ja dunia ei vain tunnu olevan. Heti kun mennään esimerkiksi dunissa yli metrisiin, kalteriväli pomppaa puoleentoista-pariin senttiin, josta syyrialainen tulee jo läpi tai ainakin yrittää.
Ongelmia on ruokienkin kanssa. Viime aikoina on tuntunut siltä, että kuivaruokaostoksilla joutuu valikoimaan sen vähiten huonon vaihtoehdon kaikista huonoista vaihtoehdoista. Lavendersia syöttäisin mielelläni, mutta sitä saa ainakin tällä hetkellä vain Rat Rationsista Briteistä ja parinkin pienen pussin toimitus Suomeen kustantaa muutaman kymmenen puntaa.

4. Lyhytikäisyys
On myönnettävä, että jos eläimen keski-ikä on sellaiset 1,5-2,5 vuotta, niin onhan se aika vähän.

5. Kun se sairastaa...
Sama juttu lienee kaikkien eläinten kohdalla: eläin ei osaa kertoa mihin sattuu ja onko jokin vialla. Käytöksestä ja oireista on sitten arvottava, mikä olisi järkevin tapa edetä. Onko jokin normaalia, johtuuko vanhuudesta, voisiko kotikonstein auttaa, pitääkö vielä odottaa ja katsoa tilanteen kehittymistä, kiireellä eläinlääkäriin tutkittavaksi, vai onko jo inhimillisintä lopettaa.
Ja kun kyse on pienistä eläimistä, hoitovaihtoehdot ovat yleensä melko vähissä. Puhumattakaan siitä, että enimmäkseen kissoja ja koiria hoitavat eläinlääkärit saattavat olla ihan yhtä pihalla kuin omistajakin.

6. Hajut
Okei, näistä on puhuttu jo useaan otteeseen: hamsteri ei ole 100% hajuton lemmikki, vaikka eivät ne pahasti haise. Naarassyyrialaisista ja niiden kiimapäivistä on ollut puhetta ja se on ehdottomasti karseinta hamsteriharrastuksessa. Eikä tuon Moriartyn vessalaatikkoakaan ilokseen siivoa.

7. Meteli
Eivät nuo hamsterit ole sieltä äänekkäimmästäkään päästä lemmikkejä, mutta osaavat kyllä pitää meteliä itsestään. Juoksupyörän kitkutus nyt vielä meneekin kun tietää että hamsteri ei ole varsinaisessa pahanteossa, vaan sitten kun aletaan järsiä kaltereita tai dunan reunoja, niin sitten alkaa kyllä nakertaa omiakin hermoja: "Miksi se tekee tuollaista? Iso duna, paljon virikkeitä, ruokaa ja kaikkea ja se kiittämätön elukka jyrsii kaltereita!"

8. Jäähdytys
Jos kesällä on kunnon hellejakso, pääsee meidän asunnossa lämpötilat nousemaan kohtuullisen korkeiksi, kun ei ole ilmastointia. Hamstereille tämä ei ole tietenkään hyvä juttu, pieni eläin on altis lämpöhalvaukselle ja nestehukalle. Sitten täytyy keksiä erilaisia luovia konsteja pitää ne vähän viileämpinä. Yhdistettynä matkoihin (kts. kohta 1) kuumuus tuo lisähaasteita.

9. Yöeläin, joka ei viihdy sylissä
Tokihan nuo kesyyntyvät, muttei hamsteri ole koskaan samanlainen sylilemmikki kuin koira tai kissa. Ja aika vähän noita pääsee arkisin näkemäänkin, kun ne vetelevät sikeitä tyytyväisinä.

10. Karkaileminen
Tästähän meillä on nyt kokemusta jo vähän turhankin paljon, kiitos Adan! Hamsteri on pieni eläin (kiinari varsinkin), joka katoaa helposti asuntoon ja on varsin kekseliäs etsiessään sopivia piilopaikkoja. Ja jyrsimisviettisenä voi saada vahinkoa aikaiseksi reissuillaan.

Mutta koska tässä vielä ollaan, niin jokin noissa pienissä hurmureissa vetää niin paljon, että huolimatta tässä listatuista asioista, jäämme silti vielä plussan puolelle. On ne vain ihania!

3.1.16

Moriarty 2v!

Meidän hamsteriherra Moriarty täyttää tänään kaksi vuotta! Hoikistunuthan tuo on eikä turkkikaan ole enää ihan samanlaisessa kunnossa kuin nuorempana, mutta muuten on kyllä kovin nuorekas ja pirteä vanha herra. Ja sehän on tärkeintä. Tämä on siis toinen syyrialainen joka meillä on kaksivuotiaaksi elänyt ja toivottavasti jaksaa porskuttaa menemään vielä kauan.

Mutta yksi vika tämän päivän juhlatuulessa oli: Moriarty ei olisi halunnut yhtään poseerata kameralle. Tässä vähiten epäonnistuneet otokset synttärisankarista.