Picus Loviisa III 5.4.10-27.4.12

Loviisa tuli meille vain reilu viikko Katariinan valitettavan ennenaikaisen kuoleman jälkeen. Kun Karamelli oli kuollut, olin lähtenyt katselemaan uutta hamsteria saman tien, mutta siinä meni kolmisen viikkoa, ennen kuin uusi tulokas meille saapui. Niin ajattelin käyvän tälläkin kerralla, mutta yllättäen homma hoituikin todella nopeasti ja äitienpäivänä 9.5.10 hain viisiviikkoisen pikkunakertajan Tikkurilasta, minne lapinjärveläinen kasvattaja oli sen tuonut.

Meille oli taas selvää, että uuden hamsterin täytyy olla syyrialainen, naaras ja lyhytkarvainen. Värien kanssa kävimme pientä kädenvääntöä miehen kanssa, mutta sitten vastaan tuli ilmoitus ja kuva valkonauhaisesta cinnamon-poikasesta ja totesimme, että ei ainakaan väristä ole kiinni. Myöhemmin kuitenkin todettiin, että se ei olekaan cinnamon vaan hunaja umborous.

Loviisa on ensimmäinen hamsteri, joka on tullut meille ihan pienenä poikasena. Karamellihan oli toisella vuodellaan, Katariinakin kolmikuinen ja Hilma vajaan vuoden ikäinen meille tullessaan. Loviisa sen sijaan oli aivan pikkuinen, mutta sitäkin pontevampi. Hamsterinpoikasen kesytys ja ruokinta olivat uusia juttuja meille, mutta kiitos kasvattajan ja internetin ohjeiden, Loviisasta on kasvanut hyvänkokoinen ja kiltti hamsterineiti.

Varatessani poikasta sillä ei ollut vielä nimeä ja kasvattaja antoi meille vapaat kädet poikasen nimeämiseksi, se vain oli rajoituksena, että nimen tulisi alkaa L:llä. Mietiskelin nimeä kovasti ja selailin erilaisia nimisivustoja, kunnes keksin hyvän nimen: Louhi Pohjanakka! Mies asettui kuitenkin vastahankaan, ei kuulemma nätille, kiltille pienelle hamsterille voi antaa tuollaista nimeä! No mitäs muita L:llä alkavia suomalaisia nimiä olisi? No ainakin Loviisa. Mites monta niitä reaktoreita Loviisan ydinvoimalassa onkaan? Loviisa 1 ja Loviisa 2, joten tässä olisi Loviisa III ja onhan se meidän kolmas syyrialainen. Niin siitä tuli Loviisa III ja onhan se kotoisinkin Lapinjärveltä, Loviisan naapurikunnasta. Myöhemmin kasvattaja Jonna Tikka sai kasvattajanimen syyrialaisille ja Loviisan virallinen nimi kuuluikin Picus Loviisa III.

Loviisasta tuli ajan myötä todella upealuonteinen ja ihastuttava hamsterityttö. Se oli käsiteltäessä aina luotettava ja sitä voi pallotella käsissä miten tahtoi. Popcornit olivat Loviisan suuri rakkaus, niiden avulla sen saattoi houkutella päiväsaikaankin pois pesästään. Vaatehuoneessa suosituin puuha olikin sinne tänne ripoteltujen popcornien saalistus.

Loviisa lopetettiin 27.4.12 kasvaimen vuoksi. Jo alkuvuodesta lähtien olimme seurailleet sen mahassa olevaa kasvainta (jota ensin luulimme ruveksi tai joksikin semmoliseksi), joka kasvoi sormenpään kokoiseksi möykyksi. Kasvain ei tuntunut haittaavan Loviisaa, se oli pirteä ja aktiivinen loppuun asti, mutta se ei välttämättä kerro mitään. Jotain outoa kasvaimessa oli, Loviisa lievästi vastusteli sen koskettelua ja toisaalta saattoi itse nuolla sitä. Kasvaimen leikkaus olisi ollut iso riski ja päätimme lopetuttaa Loviisan hieman yli kaksivuotiaana.