Huhtikuussahan kirjoittelin täälläkin, että Ruotsissa oli tavattu varma papova-tapaus, mutta sen jäi tuolloin siihen yksittäiseen tapaukseen.
Nyt Ruotsin hamsteriyhdistys tiedottaa sivullaan, että epäiltyjä papova-tapauksia on tullut nyt ainakin kaksi. Niitä ei ole varmistettu, mutta oireet ovat samanlaisia kuin papovassa ja hamsterit ovat kuolleet nopeasti. Koska tapaukset on todettu eri puolilta Ruotsia, Skånesta ja Södermanlannista ja molemmat oireilleet hamsterit ovat olleet ymmärtääkseni eläinkaupasta ostettuja, niin on todennäköistä että tartunnan lähteenä on jokin eläintukku.
Pahinta asiassa on se, että eläintukut ovat paljolti kansainvälisiä eikä mikään takaa sitä, etteikö samasta tukusta olisi tuotu hamstereita Suomeenkin ja näillä siis saattaa olla papovaa matkassa. Mikä tietysti on hemmetin ikävää, jos Suomeen papova tulee. Suomi on ollut vuosikausia papova-vapaa maa, mutta perimätieto kertoo, että jossain vaiheessa näyttelytoiminta oli jäissä pitkiä aikoja, jotta papovan leviäminen erityisesti jalostushamstereiden joukossa saatiin estettyä.
Sinänsä papovan mahdollinen esiintyminen eläinkauppahamstereilla on ongelmallista. Eläimet luultavasti hyvin usein myydää sellaisille ihmisille, jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan papovasta eivätkä osaa edes ajatella, että oireet ja ennenaikainen kuolema voisivat olla mitään muuta kuin huonoa onnea. Papovan leviämisen estämiseksi olisi tärkeää saada kiinni kaikki epäillyt tapaukset ja lähettää ne Eviraan tutkittaviksi (ohjeet), mutta se ei ole halpaa lystiä ja toisaalta jos ei tiedä mitään papovasta ja sen vakavuudesta, ei moista tule edes ajatelleeksi. Enkä tiedä kiinnostaako eläinkauppojakaan alkaa valistaa ostajia papovasta, sellaisen mainitseminenhan tarkoittaisi ainakin epäsuorasti sen myöntämistä, että eläinkaupat eivät tiedä mistä ja millaisista oloista heidän eläimensä tulevat ja että he saattavat myydä sairaita eläimiä. Papovan itämisaika on 5-30 viikkoa, joten luovutusikäisenä (5 viikkoa) myyty hamsteri saattaa elää useita kuukausia ihan terveen näköisenä ennen sairastumistaan. Eikä kokematon tai aina kokeneempikaan harrastaja osaa epäillä, että itsellä monta kuukautta olleen hamsterin oireiden ja kuoleman takana olisi jokin, mikä on eläinkaupasta peräisin.
Sinänsä en itse ole huolissani, eläinkauppahamsterit harvoin päätyvät näyttelyihin ja vien Janen ihan hyvillä mielin Tampereen näyttelyihin vaikka siellä on ruotsalaistuomareita. Ei tässä nyt mitään paniikkia kannata alkaa itselleen kehittää. Ja toisaalta jos suomalaisilta harrastajilta alkaa kantautua huhuja mahdollisista papovatapauksista, meidän varotoimiksi riittää näyttelylakko. Ja jatkossakin aion ostaa hamsterini kasvattajilta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti