10.4.12

Mössöilyä

Alkuvuodesta moni hamsteribloggaaja esitteli blogeissaan itsetehtyjen mössöjen reseptejä ja maistuvuutta elikoille. Periaatteessahan vauvoille tarkoitetut soseet käyvät hamstereillekin, kunhan katsoo tarkasti tuoteselosteen, ei saa olla mausteita, sipulia tai hedelmäsokeria ainakaan. Parhaita ovat yleensä aivan pienille tarkoitetut soseet, isommille lapsille tarkoitetuissa soseissa on jo sitten mausteita, suolaa, sipulia ja semmoisia. Mutta onhan se omatekemä aina omatekemä ja tietää ainakin ihan tarkkaan mitä ruuassa on.

Meidän mössöön tuli seuraavia aineksia:

 • bataattia
 • porkkanaa
 • perunaa (vähän)
 • riisiä
 • kukkakaalia
 • parsakaalia

  Ensimmäisenä laitoin kattilaan perunat ja pilkottuina bataatin, porkkanat ja lantun. Annoin niiden kiehua vedessä hieman reilu 10 minuuttia. Sen jälkeen lisäsin riisiä sekä lisää vettä (kiehuvaa keittimestä, niin ei päässyt hyvin alkanut kiehuminen juuri lakkaamaan) ja viiden minuutin kuluttua riisin lisäyksestä laitoin pilkotut kukka- ja parsakaalit. Annoin kiehua vielä 5 minuuttia, sen jälkeen käänsin hellasta lämmön pois, mutta jätin kattilan levylle kansi kiinni ja annoin olla aikansa. Sitten vain vesi pois ja sauvasekoittimella soseeksi. Jotkut ovat lisänneet keitinvettä mössöön ettei siitä tule liian kuivaa, mutta itse en lisännyt, mössö vaikutti ihan hyvältä. Kovin tasaiseksi en sitä soseuttanut.

  Muut ovat panneet mössöihinsä kaikenlaista muutakin, proteiinia eri muodoissa ja öljyä ja pähkinärouhetta ja ties mitä. Tämä minun tekemä mössö on tällainen "Siri-sose". Kas kun meillä on oikeastaan aina ruokittu kaikki hamsterit samalla tavalla, ruoka-aineet ovat samat, mutta kääpiöt saavat pienemmän annoksen. Nyt kun Loviisa on jo vanha ja painokin vähän laskusuunnassa, niin sillehän täytyy syöttää kaikki herkut ja vielä kun on oletettava, että se ei kuitenkaan enää kovin pitkiä aikoja elä, vuoden aivan maksimissaan, niin miksipä sitä ei vähän hemmottelisi? No Siri on siinä sivussa sitten saanut kaikenmoista hyvää syötävää ja on päässyt pikkuisen, sanoisimmeko, pyöristymään. Eilen illalla puntarilla oli 54-grammainen talvikko, mikä on aika paljon siihen nähden, että meille tullessaan kaksi kuukautta sitten se painoi 42 grammaa ja alkaa muutenkin kolkutella jo 4 kuukauden ikää, missä sen katsotaan olevan jotakuinkin aikuinen ja kasvun loppuneen. Ja vaikkei Sirin paino niin paljon ehkä olisikaan, niin aika turpealta se tuntuu käsitellessä.

  Niin että tähän mössöön voi sitten lisäillä proteiineja ja pähkinöitä ja öljyä kelle on tarvista, mutta pohja on ihan vain kasviksia. Vähän jännittää, miten mössö kelpaa meidän tytöille. Siri on perinteisesti tykännyt mössöistä, Loviisalta sen sijaan on saattanut jäädä joskus kuppiinkin mokomat vauvanruuat. Bataattia ei ole tarjoiltu koskaan aiemmin, otinkin yhden keitetyn bataatinpalasen erilleen ja testaan, mikä on menekki. Parasta olisi kuitenkin kelvata, koska mössöä on iso kattilallinen! Laitan sitä toki pakastimeen säilöön.

  Tältä se näyttää. Ei esteettisesti kovin kaunista, mutta onneksi hamstereilla on kehno näkö.

 • 1 kommentti:

  ÄM kirjoitti...

  Mielestäni tuo näyttää myös esteettisesti hyvältä! Ainakin, jos vertaa niihin kaupan soseisiin. (: