12.1.11

Onko hamstereilla luonnetta?

Tuossa joulun tienoilla tuli juteltua ystävän kanssa myös lemmikkielämistä ja kun kerroin sitten tästä meidän silmäterästämme tuli sitten kysymyksiä siitä, että onko hamstereilla luonteita? Jos ajatellaan esimerkiksi koiria tai kissoja niin näillähän ainakin tunnutaan löytävän erilaisia luontepiirteitä ja täytyy myöntää, että ainakin meidän syyrialaisnaaraissa itsepäisyys on tuntunut olevan melko toistuvat luonnepiirre.

Kokeilenpa siis avata keskustelun näin kommenteissa, onko hamstereilla luonnetta?

4 kommenttia:

imlacking kirjoitti...

Kyllä mä ainakin sanon, että hamstereilla on erilaisia luonteita ja tietty sit erilaisia tapoja, mutta en nyt tiedä liittyykö ne niin niihin luonteisiin.

Mä joskus ihmettelin sitä, kun luin jostain miten esimerkiksi karvan väritys vaikuttaa hamsujen luonteisiin ym.. Että tyyliin vaaleammat on jotenkin säyseitä ja helppohoitoisia kun taas tummat voi olla joskus aggressiivisia ja oliko myös kilpikonnan väriset. Ja mitä oon omia hamsuja katsellut, niin kyllä ainakin joidenkin kohdalla on pitänyt ne paikkaansa. Emmä nyt kuitenkaan usko, että suoraan johtuis mistään väristä, mutta kyllä siinä vähän voi olla perääkin.

Sirpa kirjoitti...

Vaikea kyllä sanoa miten paljon hamsterin käyttäytymisestä johtuu siitä miten sitä on käsitelty, miten paljon hamsterin yleisistä luonteenpiirteistä ja käyttäytymismalleista (ruuan hamstraaminen, ahneus jne), sukupuolieroista ja mikä on sitten kunkin yksilön omaa luonnetta. Varmasti kokeneemmat kasvattajat, joilla on ollut kymmeniä tai satoja syyrialaisia osaisivat kertoa paremmin. Kolmen naaran otoksella ei voi kauheasti sanoa mitään, paitsi että ahneita ja itsepäisiä ovat :)

Noista väreistä ja luonteista olen kirjoittanut PetExpon yhteydessä, siellä nimittäin molemmat brittituomarit olivat sitä mieltä, että keltapohjaiset värit ja kilpikonnat (aina naaraita) ovat omalla tavallaan temperamenttisempia kuin muut ja he näyttelytilanteessa käsittelivät niitä varovaisemmin kuin muita, aivan erityisesti jos ne olivat naaraita. Oikein ihania lemmikkejä ne silti ovat kuulemma ja voin allekirjoittaa itsekin sen, kun on ollut yksi kilppari ja kaksi keltapohjaista tyttöä tähän mennessä.

Mutta noin yleisesti kai voisi sanoa että kyllä, hamstereilla on luonnetta :)

Ely kirjoitti...

Mitä olen nyt useita poikueita kasvattaneena nähnyt ja kokenut, luonteissa on todellakin eroa.

Jotkut poikaset antavat pyöritellä miten vaan kun taas osa on niin arkoja etteivät lakkaa tärisemistä millään.

Myöhemmin erot luonteissa korostuvat kun säyseämmät otukset muuttuvat sosiaalisiksi ja rauhallisiksi, kun taas ne arat pysyvät vilkkaina, vaikkeivat olisikaan arkoja enää.

Mirka kirjoitti...

Oman varsin suppean kokemukseni pohjalta voin sanoa, että hamstereissa kyllä vaikuttaisi olevan ihan selkeitä luonne-eroja.

Nykyinen naaraskääppärimme Anseriina tuntuu olevan yksilö, jonka mielialat menevät vuoristorataa. Toisena päivänä neiti on huomionkipeä ja seurallinen, kun taas toisina päivinä selvästi itsenäisempi ja erakompi.

Edesmennyt uroskääpiöhamsterini Valtsu oli tasaisempi tapaus, eivätkä mielialat kovasti vaihdelleet. Häkin siivoamisesta ja uusista puruista Valtsu aina innostui ja aktivoitui, Anseriinan mielestä häkin siivoaminen on mitä suurin loukkaus. Neiti mököttää siivouksen jälkeen pitkään.

Siinä missä Valtsu oli selvästi kiipeilijä, Anseriina on kaivelija. Valtsu saattoi juosta juoksupyörässä päivälläkin, Anseriina ei suostu juoksemaan ollenkaan, jos huomaa jonkun katselevan hänen arvokkaita juoksupuuhiaan. Muutoin kyllä. :D