26.2.11

PiNan ystävänpäivänäyttely 26.2.11

Kas niin, olen hädin tuskin kotiutunut Ikurista, missä pidettiin tänään Pirkanmaan Nakertajien ystävänpäivänäyttely. Tarjolla oli lemmikkiluokat hamstereille, tuomarina Niina Toivonen ja sihteerinä minä. Hamstereita oli melko tarkkaan 30 kappaletta ilmoitettu mukaan, kääpiöitä oli 7 ja syyrialaisia 23 kappaletta.

Kääpiöiden lajijakauma oli muistaakseni seuraava: 2 talvikkoa, 2 roboa ja 3 kiinaria. Voiton vei pikkuinen nuori kiinarityttö, joka oli todella hellyttävä.
Syyrialaisten luokassa oli todella kova taso, Niina jakoi arvosanoiksi vain erinomaisia ja erittäin hyviä ja kunniamainintoja ja erikoispalkintoja jaettiin sijoitusten lisäksi runsaasti. Parhaaksi syyrialaiseksi valittiin tänään Saana Kankareen veteraani-ikäinen Poker Face, joka valmistui samalla valiolemmikiksi. Olen nähnyt Pokerin näyttelyissä aikaisemminkin ja se on ollut erittäin menestynyt hamsteri myös ulkomuotopuolella, sillä taisi olla jo plakkarissaan muotovalion tittelikin.
Kakkossijalle tuli nuorempi uros, myös Saanan omistama Gorbatshov, upea keltainen lyhytkarva. Vaikka minä en mitään hamstereista ymmärräkään, sen turkki näytti jo heti ensisilmäyksellä upealta ja mahtavan samettinen turkki sillä olikin. Kun se muutenkin oli hyvässä kunnossa ja mukava luonteeltaan, kakkossija oli ihan ansaittu.
Kolmossijan sai yksi "nettisuosikkini", hopeasoopeli lk uros Julius Jamboree, jonka kuvia olen ihastellut jo kauan SHY:n foorumilla ja Facebookissa. Pääsin tänään ennen näyttelyn alkua vähän pallottelemaan Juliusta käsissäni ja se on livenäkin aivan yhtä rakastettava kuin valokuvissakin.

Olin aamulla vielä tehnyt pienen ruokapussukan, jonka lahjoitin erityispalkinnoksi, joka annettaisiin "Sihteerin suosikille". Olen toisinaan sihteerinä ollessani maininnut aina joistain hamstereista, että tuo olisi nyt ilman muuta sihteerin suosikki ja tällä kertaa päätin ihan oikeasti jakaa "Sihteerin suosikki"-erikoispalkinnon. Eihän sillä mitään virallista arvoa sinänsä ole, mutta olkoon nyt kiva pikkupalkinto kuitenkin.
Kääpiöluokan jälkeen päätin että valitsen syyrialaisten joukosta suosikkini. Homma meni kuitenkin kovin, kovin vaikeaksi, koska syyrialaisluokassa oli niin monta todella upeata hamsteria ja toisaalta moni suosikkiehdokkaista voitti jo muutenkin jotain, sijoittui tai sai kunniamaininnan. Ja toisaalta en halunnut jakaa palkintoa jo entuudestaan tutuille hamstereille, vaikka mainitut Julius ja Pokeri olisivatkin olleen erittäin hyviä ehdokkaita.
Lopulta päätin antaa palkinnon päivän söpöimpiin kuuluneelle nuorelle helmiäissafiiri talvikkotytölle. Tämä Maria-talvikko oli ollut kääpiöiden luokassa ensimmäinen arvosteltava jakoska Niina aloitti kääpiöistä, se oli siis myös päivän ensimmäinen hamsteri. Katselin sitä jo silloin että onpas suloinen ja merkitsin rastin tytön kohdalle, mutta ajattelin, että ei saa antaa ensimmäisen söpöläisen hurmata itseään, kun muita on vielä tulossa vaikka kuinka paljon. Mutta tämä tyttö oli kääpiöluokan ehdottomasti hurmaavin hamsteri ja kerrassaan sopiva sihteerin suosikiksi, vaikka syyrialaisluokasta löytyikin monia vahvoja haastajia.

Loviisakin oli mukana ja se sai hienon arvostelun, muttei palkintoja. Arvostelu näyttää tältä:
Arvosana: erittäin hyvä+
Häntä: suora
Yleiskunto: hieno massa, lihaksia on mutta voisi olla kiinteämpikin, muuten hyväkuntoinen tyttö
Turkki: pehmeälaatuinen, hieman kuiva iho takaosasta, tiheys ok
Korvat, silmät, hampaat: kauniit, ilmeikkään silmät, korvat kivat ja kirjavat, hampaat ok
Kynnet: ok
Käsiteltävyys: kiltti, rauhallinen, moittii hieman kääntelyä (jännittää itseänsä)
Yleisvaikutelma: kaunis naaras, hyvä kokonaisuus

24.2.11

Poskipussi 1/11

No niin, tänään kolahti postilaatikkoon vuoden ensimmäinen Poskipussi eli SHY:n jäsenlehti. Tällä kertaa olin saanut itsekin aikaiseksi raapustaa ja lähettää siihen yhden artikkelin, jonka aihe oli... tämä blogi! Olin kirjoittanut artikkelin jo viime syksynä, mutta olin missannut viime vuoden viimeisen Poskipussin deadlinen ja siksi se ehti vasta tämän vuoden lehteen. Niinpä se oli tietysti ehtinyt vähän jo vanheta, tekstissä meillä väitetään olevan kaksi hamsteria, mutta eihän niitä enää ole kuin yksi, kun Hilma lopetettiin ennen joulua. Ja nämä asumisjärjestelyt eli lähinnä se, kun minä olen ainakin viikot täällä Nurmijärvellä ovat muuttaneet blogin luonnetta siinä mielessä, että Karri kirjoittaa nyt suurimman osan blogiteksteistä.

Liitän tekstin tämän postauksen loppuun. Tekstin lisäksi artikkelia koristivat meidän kaikkien hamsterineitokaisten poseerauskuvat. Niiden lisäksi pari ottamaani näyttelykuvaa Hyvinkäältä oli päätynyt koristamaan näyttelytulosten osiota.
Muuten lehdessä oli melko tavalla esitelty kahta harvinaisinta hamsterilajia, kiinankääpiöitä ja campbelleja. Olen edelleen varsin varma siitä, että seuraavaksi meille tulee campbelli tai pari vaikka toisaalta ne suloiset talvikotkin houkuttelevat, en voi sitä kieltää... Uusi palsta Niksipussi on varmasti tervetullut lisä lehteen ja aion itse kokeilla vinkkiä laimennetusta etikasta dunan pohjan pissatahrojen poistoon. Jatkoa odotan innokkaasti.


Hamsteribloggaaja

Sirpa perusti Hamsteribloginsa syksyllä 2008, kun ensimmäinen hamsteri Karamelli muutti talouteen. Siitä asti olemme saaneet nauttia Sirpan hamsuasukkien tempauksien lukemisesta niiden omassa blogissa.

Olen pitänyt henkilökohtaista blogia vuoden 2007 alusta lähtien ja kun syksyllä 2008 päätimme ottaa veljentyttären hamsterin meille hoitoon, oli selvää että hamsteri saisi oman bloginsa. En halunnut sotkea noita hamsteriasioita henkilökohtaiseen blogiini, vaikka aluksi näin suunnittelinkin. Päätin siis perustaa ihan erillisen blogin Karamelli-hamsteria varten. Siitä lähti sitten Hamsteriblogi liikkeelle. Karamelli on lopetettu aikoja sitten, mutta hamstereita on tullut sen jälkeen lisää ja blogi pyörii edelleen.

Miksi blogi?
Blogin alkuperäinen idea oli kertoa lukijoille, mitä tapahtuu kun lemmikkijyrsijöistä mitään tietämätön ihminen saa hamsterin. ”Mitään tietämätön” on vähän harhaanjohtava termi, olinhan toki kysellyt veljeltä hoito-ohjeita ja etsinyt netistä paljon tietoa hamstereista ennen kuin Karamelli meille muutti, mutta käytännön kokemusta ei ollut yhtään. Toinen tarkoitus blogille oli se, että veli ja veljentytär saisivat kuulla Karamellin kuulumisia ja nähdä kuvia.

Hamsterikuvia onkin ollut blogissa esillä alusta lähtien, vaikka joskus noiden kuvaaminen onkin hankalaa eikä kuvien laatu läheskään aina ole sieltä parhaasta päästä. Mottoni hamstereiden kuvaamisessa onkin: ”Kohteen ylenpalttinen söpöys päihittää kuvan teknisen onnistuneisuuden koska tahansa”. Onneksi avomieheni innostuu myös toisinaan kuvaamaan meidän hamstereita, hän osaa paremmin käyttää kameransa kaikkia ominaisuuksia näiden vipelikköjen kuvaamisessa ja tulokset ovat yleensä menneetkin suoraan parhaiden otosten kategoriaan.

Blogista on saattanut olla hyötyä myös uusien hamstereiden hankinnassa. Se on toiminut jonkinlaisena referenssinä: kun olen kysellyt kasvattajilta poikasia, olen samalla kertonut vähän siitä, millaiseen talouteen se olisi tulossa ja antanut linkin blogiin. En tiedä miten tarkasti nämä kasvattajat perehtyneet blogiin, mutta sieltä kuitenkin selviää ainakin jossain määrin se, miten meillä hamstereita on tähän mennessä hoidettu.

Hamsumaailman julkkiksia
Yllättäen blogin ansiosta meidän hamstereista on tullut jopa jonkinasteisia julkkiksia hamsterimaailmassa. Ainakin niiden nimet tiedetään. Kun olen näyttelyissä ilmoittanut hamsterin nimen ilmoittautumisen yhteydessä, on tullut useammin kuin kerran jostain kommentti: ”Hei, pidätkö sä sitä hamsteriblogia?” Myöntävästi vastattuani on juttua yleensä riittänyt enemmänkin, jos vain on ollut aikaa, onhan se helpompi jutella muuten ventovieraan ihmisen kanssa, kun tietää jotain edes tämän lemmikeistä. Ja hamstereista on aina kiva jutella toisen hamsteri-ihmisen kanssa!

Bloginpitäjän murheita
Kun aloitin hamsteribloggauksen, ei ainakaan suomalaisia hamsteriblogeja ollut juuri lainkaan enkä löytänyt oikein ulkomaisiakaan. Erilaisia kissa- ja koirablogeja kuitenkin oli vaikka kuinka paljon esimerkeiksi lemmikkiblogeista ja muutamissa blogeissa sivuttiin hamstereita muiden aiheiden ohessa. Myöhemmin on nettiin tupsahdellut pelkkiin hamstereihin liittyviä blogeja, mutta ainakin tällä hetkellä niistä valitettavan harva päivittyy säännöllisesti ja usein.

Eipä silti, ei oma bloginikaan mitenkään erityisen säännöllisesti päivity. Harvoin kuitenkaan on viikkoa tai kahta pidempiä taukoja. Nykyisin on joskus vähän vaikea keksiä päivityksen aiheita, koska ihan tikusta ei viitsisi kuitenkaan kirjoittaa. Kahden hamsterin kanssa ei joka päivä tapahdu mitään niin jännittävää, että niistä riittäisi raportoitavaa. Yleisesti hoitamisesta, ruokinnasta, saati sitten kasvatuksesta tai sairauksien hoidosta en juuri kirjoita enkä suuremmin haluakaan. Kahdesta viimeksi mainitusta en edes tiedä mitään ja muutenkin kaikki tietoni pohjautuvat lähinnä SHY:n nettisivujen, foorumin ja eri kasvattajien nettisivujen tietoihin. En halua esittää muualta löydettyjä tietoja ominani ja jos jotain väitänkin blogissa, pyrin yleensä tarjoamaan myös linkit käyttämiini tietolähteisiin.

Joskus jopa vähän ahdistaa, kun ajattelee että jotain pitäisi kirjoittaa, mutta ei oikein keksi mitään aihetta. Kuvat ovat tietysti aina hyvä aihe päivitykselle, mutta ei niitä hyviä hamsterikuviakaan ole vallan tavatonta määrää vaikka vähän kaivelisi arkistojakin. Blogia käy kuitenkin päivittäin lukemassa varsin säännöllisesti noin parisenkymmentä lukijaa, aktiivisia kommentoijia on perheenjäsenten lisäksi muutama ja heille olisi kiva tarjota uutta materiaalia suht usein. Kuitenkin kommentoijat ja melko kiva lukijamäärä ovat niitä tekijöitä, joiden takia tuota blogia jaksaa viikosta ja kuukaudesta toiseen päivittää. Toivon että blogista on ollut iloa monelle ja hyötyäkin ehkä joillekuille.

21.2.11

Oh no!



Mikä se oli? Oliko se kenties nälkäinen vegaani?

18.2.11

Loviisan peliliike

Taitaa Loviisa tietää, että Sirpa on tulossa tänään kotiin. Yön aikana nimittäin oli ruokakipot tyhjentyneet pohjiaan myöten. Illalla dunasta löytyy sitten filmaava hamsteri: "Ruokaakaan en ole ikinä täällä saanut. Nälässä on Karri minua pitänyt!"


16.2.11

Hamsterin muistin pituus

edisteantti kertoo Twitterissä seuraavaa:

Kultakalan työmuistin pituus on noin 7 sekuntia. Se tarkoittaa, että fisu aloittaa elämänsä puhtaalta pöydältä noin 514 kertaa tunnissa.


Mutta mikä on esim. syyrialaisen hamsterin työmuistin tai muistin pituus? Google löysi nopeastikin erilaisia vastauksia erilaisilta ihmisiltä, mutta ihan heti ei osunut silmään mitään varsinaista tieteellistä tutkimusta. Voin myös varoittaa pikaisen googlauksen tuloksena, että etsimällä hamsteriin ja muistiin liittyviä tieteellisiä tuloksia, löytää sitten kaikenlaisia muitakin tieteellisiä tutkimuksia, jotka eivät sitten tunnu mukavilta.

Täytynee kyllä itse yrittää googlata tätä asiaa ja palata, kun tietoa löytyy.

13.2.11

Hyvinkään kuulumisia

Kuten kirjoitin aikaisemmin, lauantaina oli hamsterinäyttelyt Hyvinkään järjestötalolla ja olin lupautunut Niina Eskelisen sihteeriksi jo hyvissä ajoin. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Niinan piti tuomaroita ei-standardisyyrialaiset sekä talvikot, mutta ilmeisesti tuomarivaihdosten takia homma meni sille mallille, että hän tuomaroikin kaikki kääpiöt. Mikäs siinä, kääpiöt ovat suloisia kaikki ja syyrialaisiakin onneksi ehdin aamulla vähän nähdä ja muutamaa pitää sylissäkin, hoitamassa pahinta hamsterihalipulaa, jota olen tässä potenut, koska en ole nähnyt Loviisaakaan viikkoihin.

SHY on uusinyt myös arvostelukaavakkeitaan. Syyrialaisten kaavakkeeseen en ehtinyt tutustua missään vaiheessa, mutta kääpiöiden kaavake tuli hyvin tutuksi, koska kääpiöitä oli ilmoitettu mukaan melko paljon. Suorastaan onni että peruttuja eläimiä oli jonkin verran. Uudet kaavakkeet ovat perusteellisempia kuin vanhat ja niissä on eritelty eri asioita paljon tarkemmin.
Kääpiöiden kaavakkeessa arvostellaan ensimmäisenä hamsterin yleinen rakenne. Kohtia on kuusi: pää, silmät, korvat, tyyppi, koko ja sukupuolileima.
Toinen arvostelukohta on väri, siitä arvostellaan perusväri, pohjaväri, vatsaväri, kylkikaaret, selkäjuova, kulmakarvat sekä kuviot: täplikkyys tai laikut, valkoinen nauha ja hopea. Kohtia sovelletaan sen mukaan, mitä kullekin hamsterilajille tai värille on sopivaa, esimerkiksi kulmakarvat arvostellaan vain roborovskeilta, mutta niillä taas kaaret tai juova eivät ole merkitseviä tekijöitä. Yksivärisillä tietysti jätetään kuvio-kohdat tyhjiksi.
Turkista arvostellaan tiheys, pituus, tasaisuus, vatsaturkki, jalkojen karvapeite ja campbelleillä mahdollinen satiini.
Yleiseen hamsterin kuntoon vaikuttaa kolme kohtaa: yleiskunto, turkin ja ihon kunto sekä kynnet ja hampaat.

Näiden lisäksi on tietysti hännän tarkistus, luonne, yleisarvosana sekä selvitykset mahdollisesta hylkäämisestä tai arvostelematta jättämisestä. Häntä-kohdassa on nykyään kolme kohtaa entisten kahden (suora tai knikki) sijaan kolme kohtaa: suora, tarkkailtava tai knikki. Tarkkailtava-kohta tullee syyrialaisten puolelta, jossa tulee melko usein vastaan häntiä, joista ei oikein osaa sanoa, onko niissä jotain vikaa vai ei. Suora on suora ja selkeä knikki saa edelleen tietysti knikkituomion, mutta sitten on kaikenlaisia käyriä häntiä, vääntyneitä ja sen sellaisia, jotka eivät selkeästi ole knikkejä, mutteivät oikein suoriakaan. Kääpiöillä ei knikkiongelmaa ole, vain yksi robo sai kymmenien joukosta knikkituomion, mutta kaikki hännät käydään läpi silti.

Tällaisen kaavakkeen kanssa sitten piti lähteä sihteeröimään. Alkuhämmennyksen jälkeen se sujuikin hyvin jouheasti. Ja voi miten suloisia ne kääpiöt ovatkin! Mieleen jäi opal-värinen ei-standardicampbelli, en muista että olisin aiemmin nähnyt opal-väriä, nyt kuitenkin näin ja se oli superkaunis.

Mietin tässä hiljaa mielessäni, että mitenköhän käy sitten kun tulee taas ulkomaisia tuomareita ja pitäisi alkaa heille selvittää, mitä mikäkin kohta tarkoittaa. Sukupuolileima voisi olla jotain tyylin gender characteristics tai sex characteristics, samaa termiäkäytetään muidenkin eläinlajien arvosteluissa, mutta nyt juuri ei osunut mistään nopeasti silmää, mitä termiä muualla käytetään.
Pohjaväri voisi olla "colour of the undercoat" tai "under colour", perusväri sen sijaan on vaikeampi heittää lonkalta. Vatsaväri voisi olla belly colour.
Turkin arvostelukohdatkääntyvät melko helposti: density, length, belly fur, fur in the feet, satin ja tasaisuus voisi olla evenness.

Loppuun vielä sananen näyttelyiden paikasta, joka siis oli Hyvinkään järjestötalo osoitteessa Munckinkatu 49. Aivan loistava paikka! Tilava, valoisa, oli pöytiä ja tuoleja tarpeeksi, ihmisten ei tarvinnut istua lattioilla, kuten niin monessa muussa paikassa. Buffetille oli oma tilansa ja keittiökin oli kuulemma hyvä. WC-tiloja en itse käyttänyt, joten en tiedä millaiset ne olivat.

Seuraavat näyttelyt ovatkin parin viikon päästä, ne ovat PiNan ystävänpäivänäyttelyt ja ne pidetään Ikurissa. Ilmoittautumisaikaa on 16.2. asti ja ajattelin ilmoittaa Loviisan mukaan. Tarjolla on lemmikkiluokka ja arvostelemassa SHY:n virallinen tuomari Niina Toivonen. Itse tarjouduin jo sihteerinpestiä hoitamaan hänelle.

1.2.11

Meidän Majava

Ärsyttävien esteiden raivaaminen kunnianhimoisen hamsterinaisen tieltä on pitkäjänteistä puuhaa. Lasikattoa tai seiniä ei niinkään ole vastassa, mutta kaikenlaisia risuja ja muita esteitä Loviisa on kyllä eteensä saanut. Joskus on tuntunut ihan siltä, että eläisi sellaisessa läpinäkyvässä muovidunassa.



Olennaistahan hamsterin elämässä on esteisiin törmätessä tarttua niihin kuin muihikin haasteisiin -- tukevalla otteella tassuillaan, eikä pelätä käyttää hampaitaan.



Lähestymiskulmaa ongelmiin kannattaa aina vaihdella. Uusia aspekteja löytyy ihan pelkästään päätään kääntämällä.



Kun yksi iso ongelma on saatu kerrasta poikki, voi sitä vielä alkaa pilkkoa pienempiin osaongelmiin noin niin kuin samalla draivilla. Ei kannata jättää hyvää tekemisen fiilistä hyödyntämättä kun kerran on vauhtiin päässyt.



Nykyaikainen, dynaaminen hamsterinaaras voi halutessaan vaikka ryhtyä majavaksi, jos vain löytää itsestään sen sisäisen majavansa ja tarvittavan draivin esteiden täydelliseen tuhoamiseen.

Loviisa kiittää ja päättää dynaamisten hamsterinaaraiden seuran kokouksen näihin fiiliksiin.

Standardiasiaa

Löysinpäs SHY:n forumista mielenkiintoisen tekstin, nimittäin pöytäkirjan standardikomitean kokouksesta. Vanhoja ulkomuoto- ja väristandardeja on tarkennettu, en osaa sanoa miten paljon (koska en tunne vanhaa standardia), mutta tuolta löytyy nyt ilmeisesti syyrialaisen koko uusi standardi.
Standardin lisäksi siellä on myös lueteltu eri väreillä esiintyviä yleisiä virheitä ja muutama värinimitys on uusittu. Hunaja-kyyhkynharmaa muutettiin kyyhkynharmaa-hunajaksi ja keltainen musta musta-keltaiseksi. On myös ehdotettu että värimerkilliset umborousit siirrettäisiin takaisin standardi-väreiksi, nythän kaikki muut umborousit normaalia lukuunottamatta ovat olleet ei-standardivärejä. Kyyhkynharmaa-hunajaa on muutaman muun värin ohella ehdotettu siirrettäväksi koestandardiväristä standardiväriksi.