13.2.11

Hyvinkään kuulumisia

Kuten kirjoitin aikaisemmin, lauantaina oli hamsterinäyttelyt Hyvinkään järjestötalolla ja olin lupautunut Niina Eskelisen sihteeriksi jo hyvissä ajoin. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Niinan piti tuomaroita ei-standardisyyrialaiset sekä talvikot, mutta ilmeisesti tuomarivaihdosten takia homma meni sille mallille, että hän tuomaroikin kaikki kääpiöt. Mikäs siinä, kääpiöt ovat suloisia kaikki ja syyrialaisiakin onneksi ehdin aamulla vähän nähdä ja muutamaa pitää sylissäkin, hoitamassa pahinta hamsterihalipulaa, jota olen tässä potenut, koska en ole nähnyt Loviisaakaan viikkoihin.

SHY on uusinyt myös arvostelukaavakkeitaan. Syyrialaisten kaavakkeeseen en ehtinyt tutustua missään vaiheessa, mutta kääpiöiden kaavake tuli hyvin tutuksi, koska kääpiöitä oli ilmoitettu mukaan melko paljon. Suorastaan onni että peruttuja eläimiä oli jonkin verran. Uudet kaavakkeet ovat perusteellisempia kuin vanhat ja niissä on eritelty eri asioita paljon tarkemmin.
Kääpiöiden kaavakkeessa arvostellaan ensimmäisenä hamsterin yleinen rakenne. Kohtia on kuusi: pää, silmät, korvat, tyyppi, koko ja sukupuolileima.
Toinen arvostelukohta on väri, siitä arvostellaan perusväri, pohjaväri, vatsaväri, kylkikaaret, selkäjuova, kulmakarvat sekä kuviot: täplikkyys tai laikut, valkoinen nauha ja hopea. Kohtia sovelletaan sen mukaan, mitä kullekin hamsterilajille tai värille on sopivaa, esimerkiksi kulmakarvat arvostellaan vain roborovskeilta, mutta niillä taas kaaret tai juova eivät ole merkitseviä tekijöitä. Yksivärisillä tietysti jätetään kuvio-kohdat tyhjiksi.
Turkista arvostellaan tiheys, pituus, tasaisuus, vatsaturkki, jalkojen karvapeite ja campbelleillä mahdollinen satiini.
Yleiseen hamsterin kuntoon vaikuttaa kolme kohtaa: yleiskunto, turkin ja ihon kunto sekä kynnet ja hampaat.

Näiden lisäksi on tietysti hännän tarkistus, luonne, yleisarvosana sekä selvitykset mahdollisesta hylkäämisestä tai arvostelematta jättämisestä. Häntä-kohdassa on nykyään kolme kohtaa entisten kahden (suora tai knikki) sijaan kolme kohtaa: suora, tarkkailtava tai knikki. Tarkkailtava-kohta tullee syyrialaisten puolelta, jossa tulee melko usein vastaan häntiä, joista ei oikein osaa sanoa, onko niissä jotain vikaa vai ei. Suora on suora ja selkeä knikki saa edelleen tietysti knikkituomion, mutta sitten on kaikenlaisia käyriä häntiä, vääntyneitä ja sen sellaisia, jotka eivät selkeästi ole knikkejä, mutteivät oikein suoriakaan. Kääpiöillä ei knikkiongelmaa ole, vain yksi robo sai kymmenien joukosta knikkituomion, mutta kaikki hännät käydään läpi silti.

Tällaisen kaavakkeen kanssa sitten piti lähteä sihteeröimään. Alkuhämmennyksen jälkeen se sujuikin hyvin jouheasti. Ja voi miten suloisia ne kääpiöt ovatkin! Mieleen jäi opal-värinen ei-standardicampbelli, en muista että olisin aiemmin nähnyt opal-väriä, nyt kuitenkin näin ja se oli superkaunis.

Mietin tässä hiljaa mielessäni, että mitenköhän käy sitten kun tulee taas ulkomaisia tuomareita ja pitäisi alkaa heille selvittää, mitä mikäkin kohta tarkoittaa. Sukupuolileima voisi olla jotain tyylin gender characteristics tai sex characteristics, samaa termiäkäytetään muidenkin eläinlajien arvosteluissa, mutta nyt juuri ei osunut mistään nopeasti silmää, mitä termiä muualla käytetään.
Pohjaväri voisi olla "colour of the undercoat" tai "under colour", perusväri sen sijaan on vaikeampi heittää lonkalta. Vatsaväri voisi olla belly colour.
Turkin arvostelukohdatkääntyvät melko helposti: density, length, belly fur, fur in the feet, satin ja tasaisuus voisi olla evenness.

Loppuun vielä sananen näyttelyiden paikasta, joka siis oli Hyvinkään järjestötalo osoitteessa Munckinkatu 49. Aivan loistava paikka! Tilava, valoisa, oli pöytiä ja tuoleja tarpeeksi, ihmisten ei tarvinnut istua lattioilla, kuten niin monessa muussa paikassa. Buffetille oli oma tilansa ja keittiökin oli kuulemma hyvä. WC-tiloja en itse käyttänyt, joten en tiedä millaiset ne olivat.

Seuraavat näyttelyt ovatkin parin viikon päästä, ne ovat PiNan ystävänpäivänäyttelyt ja ne pidetään Ikurissa. Ilmoittautumisaikaa on 16.2. asti ja ajattelin ilmoittaa Loviisan mukaan. Tarjolla on lemmikkiluokka ja arvostelemassa SHY:n virallinen tuomari Niina Toivonen. Itse tarjouduin jo sihteerinpestiä hoitamaan hänelle.

1 kommentti:

Ely kirjoitti...

Eksaktimpi termi kuvaamaan vatsan alustaa olisi "underside". Esimerkiksi "underside colour", "underside hair" :)

Kiva kuitenkin kuulla uutisia tuosta näyttelystä johon niin olin valmistautunut ja menin sitten sairastumaan.