25.6.12

Siri ruokakupilla

Vaihteeksi Siristäkin tuli otettua kuvia, kun neiti oli ruokakupilla. Siri on varsin ahne ruuan perään.




19.6.12

Suuri päivä!

Tänään on suuri päivä! Ensinnäkin Jane saatiin tänään ensimmäistä kertaa omasta dunasta käsiin ja tutustumisdunaan. Aikaisemmin se on houkuteltu putkeen ja sillä siirretty pikkudunaan. Pikkudunan ja juoksutusaitauksen välillä sitä on jo siirrelty käsissä aiemminkin.
Ja toinen merkittävä merkkipaalu on paino, joka oli tänään tasan 100 grammaa. Tosin siinä saattaa olla gramman tai parin heitto jompaankumpaan suuntaan, koska pikkuneiti riekkui punnitusämpärissä.





15.6.12

Pikkutirpan kuulumisia

Anteeksi blogihiljaisuus ja se, ettei meidän uusimmasta ipanasta ole kuvia esittää. Joka tapauksessa kaikki on ok, pikkuinen on just sellainen kuin alle parikuinen hamsterinapero onkin: vauhdikas touhuaja, saippuapala jolla on mahanalus jalkoja täynnä. Ja aivan armottoman suloinen.

Käsittelyharjoituksissa ollaan edetty, tutustumisdunasta pikkuneiti tulee jo rohkeasti käsiin kiipeilemään, ainakin jos niitä pitkin pääsee ylöspäin ja potentiaalisesti karkuun. Lisäksi se on jo parina iltana päässyt isompaan jaloitteluaitaukseen, jossa sitä eivät pahemmin kiinnosta kädet, vain aitakalterin jyrsiminen. Se alkaa siis olla jo jotakuinkin käsiteltävissä, joskin erittäin vikkelä eikä sitä vielä uskalla siirrellä juuri ilman pahviputkiloa. Ja sanoinko jo, että se on suloinen?

Kutsumanimi on ollut pohdinnassa ja siitä nyt taitaa tulla Jane, vaikka se nimi soveltuukin vähän kehnosti suomenkieleen ja miten sen nyt kukin haluaa lausua. Jane olisi kuitenkin hyvä nimi, se nimittäin viittaa sekä lady Jane Greyihin että lady Jane Greystokeen. Ensinmainittu oli Englannin kuningatar ja sukunimi Grey viittaa sopivasti meidän tuhkanharmaaseen pikkukaunottareen. Lady Jane Greystoke on Tarzan-kirjoissa Tarzanin vaimo ja meidän hamsteri puolestaan on melkoinen apina, kiipeilee joka paikkaan ja roikkuu kattokaltereissa.

7.6.12

Ekat kuvat!

Totuttaminen meidän käsiin on alkanut menestyksekkäästi, pikkusintti oli jo kovaa vauhtia tulossa käsiä pitkin karkuun tutustumisdunasta. Sieltä saatiin pari onnistunutta otostakin. Molemmat © KH.


"Hui, siinä on käsi. Uskaltaisikohan siitä kuitenkin mennä?"

6.6.12

Uusi tulokas on saapunut!

Uusin tulokas, Kimatra Kuukrokantti on tullut meille tänään. Kävin hakemassa sen Särkänniemen edestä ennen puolta päivää, toin kotiin ja olen sen jälkeen katsellut silmät pyöreinä pikkuneidin kohellusta. Sillä vauhtiahan piisaa! Parissa vuodessa sitä näemmä ihminen unohtaa, millainen veuhtaaja syyrialaispoikanen oikein onkaan. Nyt se on onneksi rauhoittunut johonkin nukkumaan.

Mielessä kyllä kävi jo pari kertaa, että pitäisiköhän tuo tenava sittenkin siirtää lasiterraan, sillä se on äänestä päätellen jo käynyt kokeilemassa hampaitaan muovidunan pohjaan... Ei nyt mitään supernakerrusta, mutta saattaisin silti tuntea oloni luottavaisemmaksi, jos pikkusintti olisi hampaankestävässä terraariossa. Siri saisi sitten tuon jättidunan, tässä asiassa luotan enemmän talvikkoon.

Kuten näkyy, ei meillä ole vielä kutsumanimeä uusimmalle tulokkaalle. Yksi vahva ehdokas olisi, mutta Karri ehdotti jo ensimmäisten kuulumisten ("No nyt se järsii dunaansa!") jälkeen jotain hieman toimeliaampaa nimeä. Mutta nimi julkistetaan sitten kun siitä päästään sopuun.

Tässä vielä pari kuvaa pikkuisesta. Ne on otettu eilen kasvattajan luona, kun minä en ole vielä saanut otettua siitä minkäänlaisia kuvia. Ja se on luonnossa vielä nätimpi kuin kuvissa!

© Karoliina Vainio


© Karoliina Vainio



4.6.12

Valmistautumista uuden tulokkaan tuloon

Mitä kaikkea tässä pitäisi vielä muistaa ennen keskiviikkoaamua?
- hae duna varastosta ja pese se. Vie ylimääräinen duna varastoon pois tieltä - tehty
- pese kuljetusboksi ja sisusta se
- hae puruja
- sisusta duna, paikkaa jollain kaikki reiät. Älä unohda vesipulloa ja ruokakuppia
- muista varata käteistä hamsterin maksamiseen
- keksi vihdoinkin se kutsumanimi
- katso, että pieni tutustumisduna on kunnossa

Mitähän vielä muuta? Kävin tänään vähän shoppailemassa uusia tavaroita sekä uudelle pikkuhamsterille että Sirille. Jännittää jo valmiiksi enkä millään malttaisi odottaa keskiviikkoon asti. Lisäksi haen hamsterin keskiviikkona aamupäivästä, minun pitäisi viedä se kotiin ja lähteä sitten kiireen vilkkaa TTY:lle erääseen tilaisuuteen. Miten sitä muka voi olla jäämättä katsomaan uutta lemmikkiä?

2.6.12

Hamstereita Dublinin luonnonhistoriallisessa museossa

Dublinin luonnonhistoriallinen museo sijaitsi varsin näppärästi aivan kaupungin keskustassa, Trinity Collegen vieressä samassa korttelissa kuin kansallismuseokin. Se kuului siis meidän "käy täällä" - listalle. Luonnonhistoriallisen museon kokoelmissa on suuri määrä täytettyjä eläimiä, sekä irlantilaisia että muualta kotoisin olevia.
Ja löytyipä sieltä myös hamstereita!


© KH
Tässä on kääpiöhamsteri, tieteellisen nimensä perusteella siis talvikko, mutta ei tuo kyllä minusta oikein muistuta nykyistä lemmikkinä pidettävää talvikkoa. Kuvassa se ei näy kunnolla, mutta sillä oli myös häntä, vähän lyhyempi kuin kiinankääpiöhamstereiden häntä, mutta selkeä häntä kuitenkin, ei sellainen pieni töpö kuin lemmikkitalvikoilla on totuttu näkemään.


© KH
Tässä on sitten iso eurooppalainen hamsteri, Cricetus cricetus. Varsin mahtava näky!


© KH
Ja tässä on eurooppalaisen hamsterin luuranko, johon on yhdistetty myös poskipussit näyttämään, minkäkokoiset ne ovat ja miten ne sijoittuvat. Käsittääkseni nuo vielä venyvät tuosta, joten kyllä niihin tavaraa mahtuu!

Tässä näitä lajiasioita selvittäessäni törmäsin myös Suomen luonnontieteellisen museon nisäkäsnimistö - sivulle, jossa on lueteltuna kaikki tällä hetkellä suositeltavat lajinimet eri nisäkkäille. Hamstereiden kohdalla nimistö on varsin poikkeavaa siitä, mitä lemmikkipuolella käytetään. Cricetulus barabensis tunnetaan täällä kiinankääpiöhamsterina, mutta tuolla sivulla siitä käytetään nimeä juovapikkuhamsteri. Syyrialaisen hamsterin nimenä on edelleen vanha kultahamsteri, joka on lemmikkipuolella hylätty käytöstä sen takia, että lemmikkihamstereilla on niin paljon eri värejä nykyään, että alkuperäiseen väriin viittaava kultahamsteri ei ole enää kovin kuvaava nimi. Talvikkoa kutsutaan nimellä dzungarianhamsteri, campbellia nimellä mongolianaavikkohamsteri ja roborovskia nimellä aavikkohamsteri.