Dublinin luonnonhistoriallinen museo sijaitsi varsin näppärästi aivan kaupungin keskustassa, Trinity Collegen vieressä samassa korttelissa kuin kansallismuseokin. Se kuului siis meidän "käy täällä" - listalle. Luonnonhistoriallisen museon kokoelmissa on suuri määrä täytettyjä eläimiä, sekä irlantilaisia että muualta kotoisin olevia.
Ja löytyipä sieltä myös hamstereita!
Tässä on kääpiöhamsteri, tieteellisen nimensä perusteella siis talvikko, mutta ei tuo kyllä minusta oikein muistuta nykyistä lemmikkinä pidettävää talvikkoa. Kuvassa se ei näy kunnolla, mutta sillä oli myös häntä, vähän lyhyempi kuin kiinankääpiöhamstereiden häntä, mutta selkeä häntä kuitenkin, ei sellainen pieni töpö kuin lemmikkitalvikoilla on totuttu näkemään.
Tässä on sitten iso eurooppalainen hamsteri, Cricetus cricetus. Varsin mahtava näky!
Ja tässä on eurooppalaisen hamsterin luuranko, johon on yhdistetty myös poskipussit näyttämään, minkäkokoiset ne ovat ja miten ne sijoittuvat. Käsittääkseni nuo vielä venyvät tuosta, joten kyllä niihin tavaraa mahtuu!
Tässä näitä lajiasioita selvittäessäni törmäsin myös Suomen luonnontieteellisen museon nisäkäsnimistö - sivulle, jossa on lueteltuna kaikki tällä hetkellä suositeltavat lajinimet eri nisäkkäille. Hamstereiden kohdalla nimistö on varsin poikkeavaa siitä, mitä lemmikkipuolella käytetään. Cricetulus barabensis tunnetaan täällä kiinankääpiöhamsterina, mutta tuolla sivulla siitä käytetään nimeä juovapikkuhamsteri. Syyrialaisen hamsterin nimenä on edelleen vanha kultahamsteri, joka on lemmikkipuolella hylätty käytöstä sen takia, että lemmikkihamstereilla on niin paljon eri värejä nykyään, että alkuperäiseen väriin viittaava kultahamsteri ei ole enää kovin kuvaava nimi. Talvikkoa kutsutaan nimellä dzungarianhamsteri, campbellia nimellä mongolianaavikkohamsteri ja roborovskia nimellä aavikkohamsteri.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Tiesin et poskipussit on isot, mutta tosiaan tuossa hahmottuu lopultakin niiden koko.
Lähetä kommentti