25.5.12

Hamsterin hoito-ohjeet

Kuten sanottua, olemme lähdössä lomamatkalle ja Karrin pikkuveli on nakitettu hoitamaan Siriä sen ajan. Tässä on vähän hoito-ohjeistusta näin julkisesti.

Tältä Sirin valtakunta näyttää ulkoapäin. Terraarion eteen on sijoitettu kaikki tarvittava: kannellisessa pakasterasiassa kuivaruokasekoitusta, lusikka sitä varten, kukkaruukku, jossa on puhtaita kippoja tuoreruokaa varten (myös pilttipurkkien yms. kansia, käyvät hyvin ruokakupeiksi), rullallinen biojätepusseja ja vessapaperirulla. Hamsterin tiedot ovat tarralapussa terran ylänurkassa, siltä varalta, että niitä tarvitaan johonkin.

SIIVOUS

Perussiivous tehdään joka toinen päivä. Vesipullo tyhjennetään, huuhtaistaan kertaalleen ja täytetään uudelleen raikkaalla vedellä. Se roikkuu terran verkkokatosta rautalangan varassa. Vedenvaihdon jälkeen tarkistetaan sormella, että pullon mekaniikka toimii. Pullon kohdalla täytyy olla myös jokin koroke, tällä hetkellä se on puusilta, jotta Siri yltää juomaan pullosta.

Samalla siivotaan myös Sirin pesä. Viime aikoina pesä on ollut terran oikeassa takanurkassa oleva pahvilaatikko, jonka edessä on "eteinen" eli kaareva pajusilta. Alla olevassa kuvassa pesälaatikko, jonka edestä on poistettu pajusilta.

Pesästä poistetaan sinne kannetut pesätarpeet, mahdolliset ruokavarastot ja papanat. Helpointa se on tehdä kauhaisemalla pesälaatikolla aimo kasa puruja pois pesän kohdalta. Alla olevasta kuvasta saa varmaan jotain käsitystä asiasta. Purut ja muut pannaan biojätepussiin. Sitten tasoitetaan pesän pohja, lisätään uusia puruja jos tarpeen ja pannaan mökki uudelleen paikoilleen.

Puusilta sijoitetaan mökin suuaukon eteen.

Ja lopuksi koko komeus kuorrutetaan purukerroksella. Puruja löytyy valkoisesta säkistä lattialta terran edestä. Säkin päällä on pieni ämpäri, jota on kätevä käyttää purujen kauhomiseen. Purut ovat tällä hetkellä kyllä aika vähissä, mutta niiden pitäisi riittää vielä jonkin aikaa. Siri on yleensä tykännyt kun pesää ja sinne johtavaa tunnelia on vähän peitelty puruilla.

Joskus Siri vaihtaa pesänsä paikkaa ja laatikon alla ei olekaan pehmikkeitä tai papanoita. Silloin pesä yleensä löytyy joko puisesta kulmamökistä vastakkaisesta nurkasta tai puruihin haudatusta kanamunakennosta toisesta takanurkasta. Toisinaan tuoreruokaa löytyy myös muualta terraariosta, joten terraa täytyy vähän katsella ja korjata sieltä vanhat tuoreruuat pois.

Siivouksen ajaksi Sirin voi siirtää pois terrasta, vaikkei se yleensä ole tiellä. Työhuoneen lattialla on iso pahvilaatikko, jonka pohjalla on puruja ja pahviputkiloita sun muuta. Sirin voi siirtää sinne siivouksen ajaksi. Siri ei välttämättä ole näkyvissä kun tulet siivoamaan eikä se reagoi kattokalterien kolisteluunkaan kovin äkkiä. Yleensä sen saa esille pesästään rahistelemalla terran puruja tarpeeksi kauan. Sirin voi siirtää pahvilaatikkoon käsissä, se on yleensä varsin kiltti käsitellä, vaikkei välttämättä halua antaa ottaa itseään kiinni terrassa. Onneksi se ei kuitenkaan ole ihan järjettömän vikkelä, joten sen saa napattua käsiin yleensä aika helposti. Kannattaa kuitenkin olla varovainen siirtämisessä, se voi olla aika vikkelä käsissä ja tehdä tyhmiä temppuja.
Toinen konsti on houkutella Siri pahviputkeen (terrassa on muutama ja siinä pahvilaatikossa lisää), tukkia molemmat päät käsillään ja siirtää Siri sen avulla pahvilaatikkoon tai sieltä takaisin terraan. Siirtoon voi käyttää myös sitä pientä puruämpäriä, houkutella Siri siihen ja siirtää siinä paikasta toiseen.

Kun siivous on tehty, laita terraarioon lisää vähän pienemmäksi revittyjä vessapaperinpalasia pesätarpeiksi, Siri terraan ja kattokalterit alas.

RUOKINTA

Kuivaruokaa Sirillä pitäisi olla aina. Kuivaruokakuppi on terran vasemmassa etunurkassa kulmamökin päällä. Tarkista ruokatilanne siivouksen yhteydessä ja laita lisää ruokaa, jos siltä näyttää. Kuivaruokaseosta on pakastepurkissa terran edessä.

Tuoreruokaa (omenaa, päärynää, kukkakaalia) löytyy jääkaapista vasemmasta alalokerosta. Sitä voi antaa myös joka toinen päivä, aina siivouksen jälkeen. Huuhtele kukkakaalin palaset ja kuori omenasta ja päärynästä kuoret ennen Sirille antamista. Yleensä jääkaapin viereisellä tasolla on pieni terävä veitsi juuri tätä varten. Siri ei tarvitse kovin suurta määrää tuoretta, pilttipurkin kannelle mahtuva ruokamäärä on ihan sopiva.

HÄTÄTILANTEET

Sitten jos sattuu jotain odottamatonta tai Siri käyttäytyy oudosti (se että se kärisee, ei ole outoa, se vain tarkoittaa että olet mennyt sorminesi liian lähelle tai liian äkkiä), etkä saa meitä kiinni, ota yhteys eläinlääkäriasemaan. Veter on kokemuksen perusteella hyvä, mutta Tuhatjalalla on 24h puhelinpäivystys, josta saa ainakin eläintenhoitajan kiinni aina. Tätä varten saatat tarvita Sirin tietoja, lähinnä lajia (venäjänkääpiöhamsteri talvikko), syntymäaikaa (27.12.11) ja sukupuolta (naaras).

Jos tarvitsee lähteä viemään Siriä eläinlääkärille, harmaakansinen, läpinäkyvä kuljetusboksi on lattialla pahvilaatikon vieressä. Sen pohjalla on valmiiksi vähän puruja, laita sinne vähän lisää tutunhajuisia pesätarpeita ja puruja terrasta ja muutama pala tuoreruokaa (pitää nestetasapainoa yllä vaikka reissu venyisikin). Älä kanna boksia koskaan kannessa olevasta kahvasta, siltä varalta, että lukitusmekanismi pettää. Kanna aina pohjasta. Huoneen nurkassa on iso putkikassi, jonka sisällä on pyyhe, sitä voi käyttää kuljettamisessa, mutta näin kesällä tuskin on vaaraa siitä, että kuljetuksen aikana tulisi kylmä. Ennemminkin pidä boksi pois suorasta auringonvalosta.

Ikävä kyllä ainakaan Veter ei kirjoita ell-käynnistä laskua, luultavasti ei Tuhatjalkakaan, joten sen joutuu maksamaan paikan päällä. Korvaamme kaikki kulut kyllä. Kuitenkin on erittäin epätodennäköistä, että mitään tällaista hätätilannetta sattuisi, Siri on nuori eläin ja hamsterit ovat yleensä varsin terveitä.

Ei kommentteja: