9.5.12

Terraarion siivoaminen

Kun viime kesänä aloimme tietyistä syistä harkita muovidunan vaihtamista lasiterraan, yhtenä mietinnän aiheena oli painavan terraarion vaikea liikuteltavuus. Dunathan on helppo perusteellista siivousta tehtäessä panna osiin ja viedä kylppäriin pestäväksi tiskiharjalla ja mäntysuovalla. Mutta 120-senttisen lasiterran kantaminen kylpyhuoneeseen parin tiukemman mutkan kautta, ainakaan ilman miehistä apua on liian paha nakki enkä halua edes ajatella mitä tapahtuisi, jos ote lipeäisi... Niin että mites sen siivoaminen sitten järjestetään?

Toistaiseksi emme ole liikutelleet terraariota lainkaan sen jälkeen kun se paikoilleen senkin päälle asetettiin. Loviisan aikana siivous meni näin:

 • tyhjensin purut ensin kauhomalla roskapusseihin, loput pölyt ja nurkat imuroin
 • pyyhin terran kostealla rätillä
 • mahdolliset pissapinttymän pohjalasissa poistan etikalla, ts. rättiin etikkaa ja vähän hankausta ja sen jälkeen huuhtelu oikein märällä rätillä
 • lopuksi huolellinen kuivaus
 • ulkopinnat saavat myös märkä rätti - käsittelyn, jos on tarve

  Nyt Loviisan jälkeen terra siirtyi siis Sirille ja sinne piti tehdä normaalia perusteellisempi siivo. Ensin tyhjensin terran samalla tavalla ja imuroin. Sitten pyyhin sen kauttaaltaan kostealla ja sen jälkeen kauttaaltaan etikkarätillä (minun on tunnustettava, että käytän ihan raakaa väkiviinaetikkaa, en mitään laimennoksia enkä tiedä miten suotavaa sitä on käsitellä ihan paljain käsin, mutta toistaiseksi ei ole ilmennyt ongelmia). Sen jälkeen huuhtelu märällä rätillä, kuivaus ja uusi huuhtelu. Ne etikkahuurut terran yläpuolella olivat etikkapyyhinnän jälkeen aika messevät, joten siksi huuhtelin sen kahteen kertaan mahdollisimman huolellisesti ja kuivaukseen käytin kummallakin kerralla puhdasta pyyhettä. Loppukuivauksen tein talouspaperilla. Niitä etikkahöyryjä peläten annoin terran olla vielä yön yli että kaikki varmasti haihtuvat ja vasta seuraavana päivänä Siri pääsi uuteen kotiinsa.

 • 1 kommentti:

  ÄM kirjoitti...

  Nuo terrat ovat kyllä harmittavia painonsa ja kokonsa takia. Itse käytin tota samaa pesutaktiikkaa kuin sinäkin. Jos tarvittiin isompaa pesua, raahasin aina jonkun kanssa kaksin terran kylppäriin ja pesin sen siellä sitten..