4.8.10

"Tarjoilija, keitossani on kärpänen!"

Anseriinan blogissa kirjoitettiin jokin aika sitten samalla otsikolla hamsterin kuivaruokiin pesiytyneistä pikkuötököistä. Meillekin iski nyt ötökkäinvaasio, mutta ötökät ovat vanhoja tuttuja banaanikärpäsiä.
Niitä alkoi ilmaantua tuossa hellejakson aikana ja me ihmettelimme mistä niitä oikein sikiää. Kiikutimme roskapusseja ulos kiihtyvällä tahdilla ja myös hamsterien roskapussit joutuivat syyniin. Luulin eilisiltana keksineeni kärpästen lähteen kun paikansin useampia leijailemassa Hilman kuljetusboksin liepeillä. Helteillä hamsterit ovat olleet tuoreruokien kanssa kuljetusbokseissa häkkivarastossa, joten lieneekö Hilma piilottanut jonkin makean omenanpalan purujen sekaan. Tyhjensin kuljetusboksin purut roskapussiin, jonka suljin mahdollisimman tiiviisti.

Tänä aamuna kuitenkin taisi selvitä, missä ne ötökät viihtyvät. Ensinnäkin kärpästen pääarmeija siirtyi olohuoneesta työhuoneeseen (siirsimme hamsterien dunat eilen helle majoituksesta parvekkeen oven vierestä takaisin omille paikoilleen työhuoneeseen) ja mitäpä siinä muuta voi enää ajatella kun aamulla pikkukärpäsiä pyöri molempien hamsterien dunissa! Tuoreruuat pois ja kärpäsansat dunien päälle.
Banaanikärpäsansa on seuraavanlainen: kaadetaan lasipurkin, juomalasin tms. pohjalle vähäsen jotain makeata, alkoholipitoista nestettä. Alkuperäinen ohje on toiminut konjakilla, mutta myös punaviini-viski-sekoitus näyttäisi toimivan ja muut vastaavat. Pannaan astian päälle kansi, jossa on yksi pieni reikä, halkaisijaltaan ehkä 2-3 mm. Meillä käytetään muovisia kertakäyttöjuomalaseja, joiden pohjaan saa saksien kärjellä kaiverrettua pienen reiän kärpäsiä varten.
Sitten vain ansa jonnekin pöydälle houkuttelemaan kärpäsiä. Kärpäset vainuavat makean nesteen, menevät reiästä sisään ja jäävät sinne! Suurin osa jää nesteeseen lillumaan, alkoholi ilmeisesti tappaa ne, mutta vaikka osa jäisi lentelemään purkin sisällä, eivät ne osaa sieltä ulos. Alla kuva meidän kärpäsansasta, tosin siitä ei juuri näy kannessa oleva reikä eikä ansan pyydystämät kärpäsetkään, mutta tuommoinen kuitenkin. Noita on nyt majoitettu dunien läheisyyteen muutama kappale.Ja sitten lopuksi vielä Hilma tässä söpöilemässä.

1 kommentti:

imlacking kirjoitti...

Meillä on ollut kans banaanikärpäsiä mm. biojäteastiassa (pussi melko vasta vaihdettu), mä oon miettinyt että tykkääköhän ne kahvinpuruista koska monesti kun oon semmosen laittanut sinne biojäteastiaan niin banaanikärpäsiä alkaa pörrätä. Ja nyt kun on olleet vielä ihan tosi kuumat ilmat. Sitten ne on päässyt jostain ainakin Hertan terraarioon vaikka oltiin just pesty kaikki eikä oltu tuoreruokaa ehditty antaa.

Pitääpä kokeilla tuota keinoa jos niitä vielä ilmaantuu, tällä hetkellä ei ainakaan oo näkynyt.