17.8.10

Kuivaruokinta

Kattavia ohjeita hamsterien ruokintaan, sekä kuiva- että tuoreruokintaan löytyy ainakin SHY:n hoito-ohjeista sekä tarkempia neuvoja Satumetsän sivuilta ja sieltä löytyy kaiken muun lisäksi myös neuvoja oman ruokaseoksen tekemiseen.
Yleisohje kuivaruuan kanssa on se, että kannattaa antaa useampaa kuin yhtä valmisseosta ja mielestäni se onkin ihan hyvä ohje. Useimmat hamstereiden siemenseokset ovat hieman liian kevyitä hamstereille, niiden rasvapitoisuus on alle 5% ja jos oikein muistan, juuri Satumetsän Niina sanoi sopivan rasvapitoisuuden olevan 6-7%. Jotkut seokset sitten ovat taas liiankin rasvaisia, rasvapitoisuus on 10%. Toisaalta eri valmisseoksia sekoitellessa välttynee paremmin ruokavalion yksipuolisuudelta, joka voi uhata silloin jos käyttää ainoastaan yhtä seosta. Monet ruokaseokset kyllä mainostavat olevansa täysravintoa hamstereille, mutta harva jos yksikään pystyy tarjoamaan minkäänlaista tieteellistä faktaa tälle väitteelle. Sikäli kuin hamstereiden ruokavaliota on tieteellisesti edes tutkittu koskaan...

Niinpä meilläkin on hamstereiden ruokalaatikossa useampia merkkejä eri kuivaruokia, joista sekoitellaan aina jonkinlainen sekoitus kuppiin. En ole koskaan tehnyt mitään omaa valmista sekoitusta, vaan laittelen kuppeihin aina vähän eri ruokia, joskus jotakin enemmän, joskus jotakin merkkiä en lainkaan. Se onnistuu kahden hamsterin kanssa, mutta jos meillä olisi enemmän hamstereita, tekisin luultavasti oman sekoituksen, jota lykkäisin kaikkien kuppiin ja hamsterin kunnon mukaan joko keventäisin sitä tai lisäisin joillekin hoikemmille auringonkukansiemeniä, pähkinöitä tai muuta rasvaisempaa.

Ruokasekoituksen pohjana on Hamster Crispy, jossa on 10% rasvaa eli se sinällään on liian rasvaista. Se on oikeastaan ainoa noinkin rasvainen ruoka, jonka olen kaupoista löytänyt. Muiden sekoitusten rasvaprosentti yleensä on 5% tai vähemmän.

Crispyä kevennetään erilaisilla seoksilla. Tällä hetkellä löytyy Rodo Hamster Mixiä, joka on kotimaisuutensa sekä väri- ja lisäaineettomuutensa takia oma suosikkini, mutta on hyvin kevyttä. Minulla ei ole nyt saatavilla Rodon ravintotietoja, mutta ellei muistini pahasti valehtele, sen rasvapitoisuus on selvästi alle 5%.

Toinen merkki on Versele-Lagan (sama valmistaja kuin Crispyllä) Hamster Nature, joka on ilmeisesti entinen Prestige's Hamster Nature, mutta käsittääkseni muutetulla koostumuksella. Tässä on rasvaa 7%, joten se ei ole varsinaisesti keventävä ruoka, mutta monipuolisuuden vuoksi laitan sitäkin kuppeihin yleensä ainakin vähäsen.

Sitten löytyy Harry Hamsteria, jossa siinäkin on 6% rasvaa eli sekään ei mitään varsinaista kevytruokaa ole.

Best Friend on tavallisistakin ruokakaupoista löytyvä kaikille lemmikkijyrsijöille "tarkoitettu" siemenseos (tarkoitettu on lainausmerkeissä siksi, että on kyseenalaista sopiiko se ainoaksi ravinnoksi yhdellekään lemmikkijyrsijälle, en tiedä). Sen rasvapitoisuus on 3,5%, joten se on ainakin hamstereille yksikseen liian kevyttä. Nähtävästi se kuitenkin on ainakin väriaineetonta ja kun nyt jostain tuo pussi oli meille kulkeutunut, niin syötän sen hamstereille kyllä muun ruuan seassa.

Sydämenmuotoisiksi pelleteiksi puristettua Selective Hamsteria löytyy myös varastosta. Sen rasvaprosentti on tasan 5%. Loviisa on alun nirsoilun jälkeen alkanut pitää näistä pelleteistä, ainakin se kiikuttaa ne nykyisin nopsasti varastoihinsa, mistä ne siivouksen yhteydessä sitten löytyvät ainakin osin jyrsittyinä. Selective onkin vähän sellaista herkkuruokaa, palleroita piilotetaan ympäri häkkiä Loviisan etsittäviksi. Hilmalle tarjoan nuo isot papanat kahteen tai kolmeen osaan pilkottuina, ne ovat aika isoja pienen talvikon syötäviksi muuten.
Selectivessä itseäni miellyttää paketin kyljessä mainittu väriaineettomuus ja se, ettei siihen ole lisätty sokeria ja tietysti myös se, että pelletiksi puristetusta ruuasta ei voi noukkia syötäväksi vain niitä mieluisia juttuja.

Hilmalle löytyy myös oma pakettinsa Prestige's Mini Hamster Naturea, mutta syötän sitä kyllä Loviisallekin, jos sille päälle satun. Se on aika rasvaista, 7,5% näyttäisi olevan paketin kyljessä lukema. Ainakin Satumetsän Niina suositteli talvikoille hieman kevyempää ruokaa kuin syyrialaisille, joten pelkiltään tämä taitaisi olla hieman liian rasvaista talvikolle. Muiden seassa menee kyllä.

Näiden lisäksi on varastoista löytynyt yleensä myös erilaisia sekalaisia ruokapusseja ja -purkkeja. Sekä Hilman että Loviisan mukana tuli pussilliset tuttua ruokaa ja näyttelyistä on saatu ruokapalkintoja myös, joita on sekoiteltu ruokien sekaan siinä missä muitakin. Sitten löytyy paketillinen kissojen kuivaruokaa, josta heitän varsinkin Loviisan kuppiin joskus napun tai pari. Undulaattien siemensekoitustakin haksahdin kerran ostamaan, sitäkin annan yleensä muun ruuan seassa.
Erilaisia pähkinöitä löytyy herkuttelua ja hemmottelua varten. Jonkin verran olen ostellut myös kuivattuja hedelmiä ja muita: on omenaa, ananasta, porkkanalastuja, pihlajanmarjoja ja sen sellaista. Kuivatut porkkanat taisivat kuitenkin kärsiä hellejakson suuresta ilmankosteudesta, avonaisessa pussissaan ne ovat muuttuneet kuivan rapsakoista nahkeiksi ja pelkäänkin että joudun heittämään pussin lopulta pois.
Hilmalle löytyy erikoisherkkuna auringonkukansiemeniä, joita se onnessaan kuorii ja mutustaa ruokakupissaan istuen.

4 kommenttia:

imlacking kirjoitti...

Meillä käytetään noita Versele-lagan juttuja, joskus myös jotain muita. Kääpiöhamstereille on sitten se oma mini hamster's nature. Joskus annetaan sitten niitä herkkukepukoita muttei kovin useasti. Harry hamsterissa tais olla pähkinöitäkin? mukana tai niin ainakin muistelisin. Joskus olen sitä ostanut ja nyt ostin pitkästä aikaa pähkinäpussin hamsuille ja niitä annan muutaman joskus.

Pelletit ei oo meidän hamsuille koskaan kelvannut.

Veera kirjoitti...

Hamstereiden ravintotarpeita on tutkittu kyllä, tässä muun muassa yksi tutkimus http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=4758&page=125

Anonyymi kirjoitti...

"Sikäli kuin hamstereiden ruokavaliota on tieteellisesti edes tutkittu koskaan..."

Tekisi mieli suositella myös tuon "Nutrient Requirements of the Hamster"-artikkelin lisäksi kirjaa nimeltä Laboratory hamsters (American college of laboratory animal medicine), jossa on paljon asiaa ruokinnasta (poikkeaa vähän noista hamsteriyhdistyksen suosituksista) ja sen vaikutuksista terveyteen. Se on vaan aika kallis, halvin painos jonka löysin oli 80 €, vaan ehkä jostain netistä löytyy sähköinen versio. Tuo em. artikkeli käyttää sitä myös yhtenä lähteenään.

Sirpa kirjoitti...

Kiitos vinkistä, anonyymi! Täytyy pitää tuo kirja mielessä, jos se tulee vastaan joskus jossain internetin ihmeellisissä syövereissä.