9.4.09

Kuulumisia ja mietteitä

Tällä kertaa ei ole esittää kuvia tai videota, joten täytyy tyytyä vain tekstiin. Katariina voi edelleen hyvin. Olen juoksuttanut sitä vaatehuoneessa vapaana miltei joka ilta tunnin ajan jos vain suinkin olen ehtinyt. Se on aivan hurmaava pieni vipottaja! Se on myös lopettanut ainakin suurimmat kalterien järsimiset eikä sitä kiinnosta enää jyrsiä dunan lyhyiden sivujen aukkoja. Jälkimmäisellä voi olla jotain tekemistä tabascon kanssa...
Tuskastuimme nimittäin siihen dunan jyrsimiseen varsinkin kun mikään ei tuntunut auttavan, mutta sitten Hamsteriyhdistyksen foorumilta luin juttua, että tabascoa voi kokeilla levittää jyrsittäviin kohtiin. Se on tehonnut toistaiseksi yllättävänkin hyvin, kunhan muistaa lisäillä sitä ajoittain. Kovin paljoa sitä ei tarvita, mekin olemme levittäneet sitä vanupuikon avulla vain juuri sille alueelle, mistä Katariina jyrsii. Nyt tuntuu siltä, että vaikka tabascoa ei ole aikoihin lisäiltykään, Katariina antaa niiden paikkojen silti olla rauhassa.

Olen tässä katsellut vaivihkaa myös uusia, vieläkin isompia häkkejä, mutta näyttää siltä, että jos hamsterille aikoo isoa häkkiä hankkia, on tuo 95*50cm (tai jotain siihen suuntaan) Gabber oikeastaan ainoa vaihtoehto. Suurempia häkkejä ja dunia löytyy toki, mutta kaikissa taitaa olla vikana se, että kalteriväli on liian suuri. Hamsterille suositeltava kalteriväli on sentti, näissä pääasiassa kaneille ja marsuille tarkoitetuissa häkeissä se on hyvinkin pari senttiä. Tosin nettikauppojen sivuilla kalteriväli ilmoitetaan vain äärimmäisen harvoin, olettavat kai asiakkaiden olevan selvännäkijöitä tai luottavat siihen, että kuvasta sen voi päätellä, varsinkin kun kuva on pieni eikä minkäänlaista mittakaavaa ole merkitty.
Jostain bongasin tosin freteille ja rotille tarkoitettuja, korkeita häkkejä, joissa on ainakin kaksi kerrosta ja tasoja tarpeen mukaan. Näillä on hintaa sitten jo muutama satanen ja vähän mietin niiden sopivuutta hamsterille. Tokihan Katariina kiipeilee mielellään, mutta vähän turhan helposti se kyllä mätkähtää maahankin. Ehkä tuo nykyinen häkki kuitenkin riittää sille.

Petsien kautta tuli mielenkiintoinen kysely Katariinasta: kunhan se kasvaa vielä vähän, olisimmekohan halukkaita antamaan sen astutuslainaan eräälle kasvattajalle? Tämä ei vaatisi meiltä muuta kuin sen, että "lainaisimme" Katariinaa kasvattajalle pariksi, kolmeksi kuukaudeksi. Kasvattaja hoitaisi tänä aikana astutuksen, kantoajan, synnytyksen ja poikasten hoidon luovutusikään asti. Syynä tähän lienee kai ensisijaisesti se, että nyt kun on todettu Katariinan värin kelvollisuus jalostukseen, se kiinnostaa koska hunaja-kyyhkynharmaa on kuulemma melko harvinainen väri Suomessa. Hyviä jalostusyksilöitä on vähän. Katariinaa on muutamakin hamsteri-ihminen pitänyt ainakin kuvien perusteella melko onnistuneena yksilönä, jos tosin se on edelleenkin vähän sen näköinen, että ruoka-aikaan on oltu kotona.
Tietysti astutukseen, kantoaikaan ja synnytykseen liittyy aina riskejä, kaikki ei mene aina mallikkaasti, mutta useimmiten kuitenkin. Lisäksi tämä kiinnostunut kasvattaja täytyy tietysti haastatella perusteellisesti, meidän ainokainen kun on kultaakin kalliimpi. Luultavasti kasvattaja tulisi saamaan hermoromahduksen, koska kuitenkin soittaisimme vähintään kerran päivässä kysyäksemme, mitä Katariinalle kuuluu...

Tuosta jalostusasiasta pääsenkin seuraavaan juttuu, nimittäin näyttelyihin. Itse asiassa olisi mielestäni järkevää, jos kävisimme ensin näyttelyssä näyttämässä Katariinaa ja katsomassa, mitä hamstereihin perehtyneet tuomarit ovat mieltä tytöstä. Jos kommentit olisivat positiivisia ja menestystäkin ehkä tulisi, olisi huomattavasti järkevämpää alkaa suunnitella Katariinan käyttöä jalostuksessa. Minä kun en noista hamstereista ja niiden standardeista tiedä, vaikka olenkin ne Hamsteriyhdistyksen sivuilta lukenut, joten itse en osaa yhtään arvioida mikä kannattaa ja mikä ei. Suloinenhan Katariina on kuin mikä, mutta se ei yksinomaan kelpaa jalostusperusteeksi.

Noh, 16.5. olisi Jyväskylässä Hamsteriyhdistyksen 20-vuotisjuhlanäyttely, ilmoittautumisaikaa on 6.5. asti. Vähän alkoi poltella, että jos sitä menisi kokeilemaan. SHY:n sivuilta löytyi hyvät ohjeet näyttelyn kulusta, eiä se nyt niin monimutkaiselta kuulosta joten eiköhän tällainen keltanokkakin noiden perusteella uskaltautuisi mukaan. Tätä täytyy harkita perusteellisesti, jos saisi miehenkin innostumaan...

Ei kommentteja: