22.4.09

Ruokinnasta

Meillä hamsteri syö luultavasti paremmin kuin me ihmiset. Tai ainakin sen ruokien valintaan käytetään ehdottomasti eniten aikaa ja vaivaa.
Hedelmien ja vihannesten osto on suht helppoa, niissä ei ole mitään lisäaineita tai lisättyä suolaa/sokeria/sipulia/mausteita. Jos on vielä kotimaista ja/tai luomua, niin erinomaista. Yritän yleensä ostaa luomukasviksia Katariinalle, mutta joskus vain on kätevämpää ostaa "tavallisia" pakkauskokojen takia. Katariinalle tarjoillaan lähes joka päivä muutamaa eri hedelmää tai vihannesta tuoreena: porkkanaa, parsakaalia, salaattia, kurkkua, tomaattia, omenaa, päärynää, banaania.

Näiden lisäksi Katariina saa meidän ruokapöydästä silloin tällöin jotakin: lihaa (raakaa, marinoimatonta ja maustamatonta), keitettyä riisiä (ainakin lähes suolatonta ja muuten maustamatonta), juustoa (Polar 15) ja keitettyä kananmunaa. Myös keitettyä pastaa voisi kokeilla, ei vain ole hetkeen tullut syötyä pastaa. Keitettyä riisiä olen pakastanut jääpalarasiassa sopivina kerta-annoksina.

Siemensekoituksen lisänä Katariina saa erilaisia kuivattuja hedelmiä. Pähkinöitä ja siemeniäkin se saisi, ellei olisi dieetillä. Näitä ostan paikallisesta "Punnitse ja säästä"-liikkeestä, jossa on ihan kohtalainen valikoima hamsteria ajatellen. Sieltä löytyy montaa luomuna, sokerittomana ja lisäaineettomana. Useita kaupoissa myytäviä kuivahedelmiä en osta, koska niihin on käytetty jotain E-sarjan lisäainetta, vaikka muuten olisivatkin sokeroimattomia ja maustamattomia. Minä taidan kyllä olla varsinainen näky tuolla "Punnitse ja säästä"-kaupassa, menen välittömästi luomuhyllyn luo, syynään tuoteselosteet läpi suurennuslasin kanssa ja ostan montaa tuotetta pikkiriikkisen pussukan.
Eläinkaupoistakin olen tilannut joskus muutamia erilaisia kuivahedelmiä, kuivattua porkkanaa, omenaa ja banaania ainakin. Niissä vain on vikana se, että minkäänlaisia tuoteselosteita ei ole. Ei auta siis kuin luottaa siihen, etteivät ne nyt ole lisäaineilla kyllästettyä ainakaan ihan kokonaan. Eikä niissä ole kyllä mitään "parasta ennen"-päivämääriäkään. Osa tuotteista tulee ihan vain minigrip-pussissa, ilmeisesti liikkeen itsensä pakkaamana enkä voi joskus estää itseäni ajattelemasta, että myydäänköhän tässä nyt päiväysvanhaa tavaraa...

Näiden lisäksi syötän Katariinalle aina silloin tällöin, ehkä kerran viikossa jotain vauvanmössöä, yleensä niissä on lihaa, mutta pakastimesta löytyy valmiiksi pikkuannoksiksi pakastettuna myös hedelmämössöä. Näiden vauvanruokien valinta onkin yleensä se, mikä vie eniten aikaa, mutta onneksi niissä sentään on kunnon tuoteselosteet. Ruuassa ei saa olla sokeria, suolaa, muita mausteita, sipulia, lisäaineita tai sitrushedelmiä. Mangosta en tiedä, luetaanko se sitrushedelmäksi tai onko se muuten hamsterille sopimatonta ruokaa, joten mangososeita olen toistaiseksi välttänyt. Jos ruoka vielä on luomua, niin hyvä. Yhdestä pienestäkin purkista kuitenkin riittää pakastettuna moneksi kerraksi ja kun en tosiaan syötä näitä ruokia kovin usein, niin purkki riittää pitkälle. Sekoittelen mössöjen sekaan joskus yhtä ja toista: kaurahiutaleita, mantelirouhetta, tipan oliiviöljyä, raastettua porkkanaa, mitä nyt milloinkin.

Pyrin myös antamaan Katariinalle maitotuotteita, muitakin kuin edellä mainittua juustoa. Se kuulemma tekee hyvää luustolle, aivan kuten ihmisilläkin. En tiedä, pitäisikö hamstereille syöttää laktoositonta/vähälaktoosista tavaraa, mutta aika moni tuote on sitä jo valmiiksi, joten Katariina syö vähälaktoosisia tuotteita. Kermaviiliä olen sille syöttänyt, jatkossa pitäisi kokeilla raejuustoa, maustamatonta jogurttia, maitorahkaakin.

Kaiken ruokinnan perusta on kuitenkin jatkuvasti tarjolla oleva siemensekoitus. Käytän lähinnä Supa Hamsteria, josta nypin pois ne vihreäksi värjätyt pallerot. Tämän sekaan sitten lisäilen noita kuivattuja hedelmiä. Laitan yleensä ruokapussit pakkaseen yön ajaksi ennen kuin avaan ne, tämä tappaa siemensekoituksissa mahdollisesti majailevat ötökät.

Ei kommentteja: