11.5.09

Pesävanuasiaa

Monet eläinkaupat, niin perinteiset kuin nettiliikkeetkin myyvät kirkasväristä vanua hamstereille pesävanuksi. Mikäpä olisi sen ihanampaa kuin ajatus omasta hamsterista nukkumassa pehmoisessa vanussa?

Jep.
Mikä sen ihanampaa kuin suolitukos hamsterilla? Pahimmassa tapauksessa kuolemaan johtava tila, joka aiheutuu syödystä pesävanusta. Mikäpä sen mukavampaa kuin pahimmassa tapauksessa kuolioon joutunut käpälä tai varvas, jonka on aiheuttanut raajan ympärille kietoutunut vanukuitu. Aivan ihastuttavaa, pehmoista vanua. Valitettavasti vain hamstereille vaarallista ja ennen kaikkea turhaa.

Huolimatta siitä, mitä myyjät sanovat ja mitä eläinkauppojen tarjoamissa hamsterinhoito-ohjeissa sanotaan tai mitä tavaroita hamsterin dunan mukana tulee, hamsterille ei saa laittaa pesävanua. Pesävanun ainoa tarkoitus on herttaisen mielikuvan perusteella tahkota rahaa tuotteen valmistajille ja siinä välissä myös vähän myyjille. Siinä sen ainoa tarkoitus. Se, että eläin kärsii tai pahimmassa tapauksessa kuolee, ei näitä tahoja kiinnosta. Sehän on vain eläin.

Karamelli ja Katariina ovat oikein makeasti nukkuneet revityssä vessa- tai talouspaperissa, kuten monien kasvattajien ohjeissa neuvotaan. Karamelli kokosi kaikki paperisuikaleet alleen patjaksi, taisipa se joskus kaivautua niiden sekaan kokonaan. Muutama suikale sai kuitenkin jäädä ruokavarastojen peitoksi. Karamelli oli myös erittäin tarkka keräämään ympäri dunaa levitellyt suikaleet tarkasti talteen.
Katariinan suhtautuminen suikaleisiin on huolettomampaa, se ei niin tarkasti kerää kaikkia talteen, jos olemme levitelleet niitä sinne tänne. Kyllä se ne talteen kerää, mutta ei niin tarkasti. Samanlaisen nukkumapaikan se myös kasaa niistä itselleen mökin sisälle, mutta toisaalta suikaleita löytyy myös mökin oviaukolta, jonka se yleensä tukkii päivän ajaksi puruilla ja näillä vessapaperisuikaleilla.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tietysti oviaukko täytyy sulkea kun rupeaa nukkumaan...eihän henkilökuntakaan nuku ovi selkoselällään!!!Aurinko paistaa silmiin! Tuli muuten mieleeni,että mahtaako Katariinalla olla herätyskello siellä pesäkolossa? Voiskohan sitä mitenkään kääntää vähän aikasemmin herättämään?!!!
-MUR-MUR-

Sirpale kirjoitti...

Oh, Katariinan herätyskello oli aikaisessa eilisiltana, kun olimme olleet lauantai-illan pois. En ollut uskoa silmiäni, kun se oli jo aktiivinen heti yhdeksän jälkeen illalla tai ehkä vähän jo aikaisemminkin. Tosin sillä oli sitten energiaakin kahden päivän edestä...

jantta kirjoitti...

Meillä Ernesti tukkii myös mökkinsä oviaukon puruilla. Taavia taasen se touhu ei voisi vähempää kiinnostaa. Se takaa vain purukasan johon sukeltaa. Aluksi meilläkin oli käytössä paperisuikaleet. Sittemmin luovuttiin niistä, kun pojilla on pitkä turkki. Paprerit kietoutui aina palleroiksi karvoihin. Hilmalla taas on paperia. Hilma on kääpiöhasteri ja lyhytkarvainen.