19.10.09

Peter Fritzshce: Hamsterit

Tampereen Suomalaisesta kirjakaupasta löytyi Peter Fritzschen kirjoittama pieni kirjanen nimeltä Hamsterit. Suhtaudun yleensä tällaisiin lemmikkikirjoihin karsaasti, liian usein ne jakavat vanhentunutta, puutteellista tai suorastaan jopa väärää ja vahingollista tietoa. Selasin tämän kirjan läpi kuitenkin pintapuolisesti hyllyn edessä ja yllättäen se ei vaikuttanut täydelliseltä katastrofilta.

Parasta oli se, että kirjassa ihan selkeästi suositeltiin syyrialaisille tarpeeksi isoa häkkiä, mahtoikohan koko olla 80*40 cm, kun esimerkiksi Hamsteriyhdistys suosittelee suunnilleen samankokoista (70*50 cm muistaakseni). Muutenkin kirja tekee heti alusta lähtien selväksi, että hamsteri ei ole mikään pikkulapsen paijailtava lemmikki, vaan yöeläjä, joka viihtyy parhaiten omissa oloissaan. Ja ehdottomasti erakko.
Ruokintaosiota en sen tarkemmin katsonut, mutta ainakin ei-sopivien ruoka-aineiden lista vaikutti ihan asialliselta.

Joitain epäselvyyksiäkin kirjassa kyllä oli, mm. syyrialaisen eri värien luonne-erot (en ole missään kuullut, että esim. kilpikonnaväriset olisivat jotenkin temperamenttisempia kuin vaikkapa mustat). Jotkin asiat voivat olla suomennosvirheitäkin toki.

Joka tapauksessa kirja vaikutti ainakin pintapuolisesti aika asiantuntevalta opukselta ja mielenkiintoiseltakin, joten täytyy ehkä käydä korjaamassa se omaan kirjahyllyyn jossain vaiheessa. Luettuani voin kertoa siitä sitten enemmän.

3 kommenttia:

Mirka kirjoitti...

Heips, onko kirjassa tietoa myös kääpiöhamstereista? Meille on tullut pikkuinen uusi lemmikki, joten sinänsä ajankohtainen asia. :)

Sirpale kirjoitti...

Kyllä siinä oli kääpiöistäkin juttua. Suosittelen silti ennemmin tutustumaan Hamsteriyhdistyksen ja kasvattajien nettisivuihin, sieltä löytyy suuremmalla todennäköisyydellä ajantasaista ja korrektia tietoa. Ja onnea uuden lemmikin johdosta!

Anonyymi kirjoitti...

Suomen hamsteriyhdistyksessä syyrialaisen hamsterin häkin vähimmäismitat ovat 70x40cm :).