14.10.09

Ruokintaan päivityksiä

SHY:n foorumilla on keskusteltu häntäknikeistä ja ruokinnan mahdollisesta vaikutuksesta siihen. Muutamalla kasvattajalla on kokemusta siitä, että kovin proteiinipitoinen ruokinta voisi ehkä aiheuttaa knikin syntymistä tai ainakin vaikuttaa siihen, että knikki tulee helpommin.
Katariinallahan knikkiä ei ole ainakaan toistaiseksi, mutta sen isälle todettiin poikasten syntymän jälkeen tulleen knikin. Se on siis tapaturmainen knikki, eikä sinänsä periytyvä, mutta taipumus knikin saamiseen voi olla olemassa. Ilmeisesti knikin syntyä edesauttaa jonkinlainen luuston hauraus, jolloin hännänkin nikamat vaurioituvat herkemmin ja häntään tulee knikki. Tämä luuston hauraus puolestaan voi hyvinkin olla periytyvää.

Sinälläänhän knikillä ei ole väliä, koska Katariinaa ei koskaan tulla käyttämään jalostukseen, juurikin tämän häntäasian takia. Näyttelyissä knikki on hylkäävä tekijä ulkomuotoluokissa, mutta lemmikkiluokassa sillä ei ole mitään merkitystä. Mahdollinen knikki merkitään kyllä arvostelulomakkeeseen kommentilla "ei saa käyttää jalostukseen", mutta arvosteluun se ei vaikuta mitenkään. Mutta olisi se tietysti kiva, jos Katariinalle ei knikkiä tulisi.

Katariina on saanut proteiinia (lihaa, juustoa, maitotuotteita, koirannapuja) pari-kolme kertaa viikossa, mutta koska se on kasvuiän nyt ohittanut ihan komeasti, päätin tiputtaa määrän tiukasti yhteen kertaan viikossa. Aina sunnuntaisin se saa tästä lähin jotakin proteiinipitoista, muulloin ei. Tiedän, että Katariinaa moinen varmasti keljuttaa, koska liha on sen suurherkkua ja nuo koirannaput se kiikuttaa varastoon suurella kiireellä.

Ei kommentteja: