1.12.09

Kääpiöistä, diabeteksesta ja Hilman juomisesta

Nämä ovat taas näitä tuoreen hamsterinomistajan, tässä tapauksessa siis tuoreen talvikonomistajan murheita. Olen ollut viime päivinä kotona ja istunut paljon tietokoneella. Hilman duna on ihan tuossa vieressä ja huomaan tietysti kaikki rapinat. Hilma on varsin aktiivinen puuhailija päivisinkin.
Olen kuitenkin huomannut, että Hilma juo usein. Vertailukohtana on tietysti Katariina, joka ei juo juuri ikinä. Ihan totta, olen nähnyt Katariinan juovat vesipullostaan ehkä kerran tai pari tämän reilun puolen vuoden aikana, minkä Katariina on meillä asunut! Se ei ole ihme sinänsä, syyrialaiset juovat vähän ja jos tarjolla on vesipitoisia kasviksia (kuten meillä melkein joka päivä), niiden vedentarve vähenee entisestään.
Siksi Hilman viihtyminen juomapullonsa kimpussa onkin huolettanut. Se nimittäin juo useinkin pari kertaa päivässä! Ja todellakin juo, ei siis vain ränklää juomapulloaan. Jotkin tylsistyneet hamsterit nimittäin saattavat harrastaa juomapullonsa rynkyttämistä, mutta silloin ainakin osa vedestä valuu puruille ja ehkä myös hamsterin turkille. Hilman pullon alla purut kuitenkin ovat kuivia eikä sen turkkikaan märkä ole ollut juomisen jälkeen.

Surffailin SHY:n foorumille etsiskelemään lisäinfoa asiantilaan. Runsas juominen kun on diabeteksen tärkeimpiä oireita. Tosin diabetes on enemmänkin kiinankääpiöhamstereiden ja campbellien ongelma. Esiintyy sitä kyllä talvikoillakin, mutta harvinaisempana.
Lueskelin sokeritaudista kirjoitettua viestiketjua, joka tosin käsitteli ongelmaa enimmäkseen kasvatuksen näkökulmasta, mutta löytyi sieltä seasta yleistäkin tietoa diabeteksesta. Diabetes voi olla jopa hengenvaarallinen ja hamsterin kunto voi huonontua diabeteksen puhjettua hyvinkin radikaalisti. Hilma tosin vaikuttaa muuten ihan terveeltä, syö, on touhukas ja pirteä ja muutenkin normaalin oloinen.

Laitoinkin palstalle kyselyä, että miten paljon diabeetikkotalvikot juovat vettä päivän tai kahden aikana. Pahimmat juopot kuulemma saattavat kuluttaa desilitran päivän tai parin aikana. No eihän Hilman juomisessa puhuta lainkaan sellaisista määristä! Vesi ei pullosta kulu silminnähden päivän eikä kahdenkaan aikana, saati että pullo olisi koskaan huomattavan tyhjä.
Kokeneempi hamsteriharrastaja totesikin talvikoiden juovan yleensä enemmän kuin suurin osa syyrialaisista. Katariinan ja Hilman juomisia ei siis kannata vertailla keskenään. Huoli valahti sydämeltä, ei siis liene syytä epäillä Hilmalla diabetesta ja tosiaan se aika harvinainen talvikoilla onkin.

Tuosta viestiketjusta opin kuitenkin muutamia kasvattajien huomaamia asioita diabeteksesta. Ensinnäkin taipumus siihen lienee jossain määrin periytyvää. Siksi sairasta eläintä tai sen sukulaisia ei tulisi käyttää jalostukseen. Tosin diabetesta putkahtelee täysin terveinäkin pidettyihin linjoihin joskus, joten diabeteksen esiintyminen hamsterilla ei mitenkään kerro siitä, että kasvattaja olisi ollut välinpitämätön.
Tosin joskus sattuu vahinkojakin, kun diabetes puhkeaa hamsterille vasta myöhemmällä iällä, niin että se on ehtinyt jo jatkaa sukua. Monet talvikkokasvattajat käyttävät uroksia jalostuksessa vasta vuoden ikäisinä, niiden kanssa voi odotella sinne yhteen ikävuoteen asti ja siihen mennessä mitä todennäköisimmin on ehtinyt mahdollinen diabetes jo puhjeta. Naaraiden kanssa ei voi tehdä niin, niiden hedelmällinen aika on aika lyhyt ja parhaan astutusajan sanotaan olevan 3-5 kuukauden iässä.

Insuliini on hormoni ja se toimii ilmeisesti jonkinlaisessa yhteistyössä muiden hormonien kanssa. Siksi talvisaikaan, kun hormonitoiminta on muutenkin heikompaa, saattaa hamstereille tulla diabetesoireita, jotka kesän tullen ja mahdollisen talviturkin (talvikoilla) lähdettyä katoavat.

Varmimmin diabeteksen voi selvittää mittaamalla hamsterin virtsan sokeripitoisuuden. Apteekissa myydään testiliuskoja, jotka haistelevat tätä sokeripitoisuutta. Ihmettelin ensin, että millä ihmeellä voi saada jostain tuoretta virtsaa testiä varten, kun ei tuo Hilmanen ole kädelle pissinyt eikä muutenkaan minun nähden tarpeitaan toimitellut. Tähän oli kuitenkin tarjolla yksinkertainen kikka: laitetaan hamsteri ja vesipullo puhtaaseen ja tyhjään (siis puruttomaankin) kuljetusboksiin ja aletaan odotella. Jos kyse on diabeetikosta, se juo paljon ja virtsaa tietysti samaan malliin, joten kovin montaa tuntia ei pitäisi joutua odottelemaan, että boksin pohjalle ilmestyy pieni lätäkkö. Testiliuska siihen ja sitten vertailemaan tulosta.

Muita diabeteksen oireita ovat runsaan juomisen lisäksi myös runsas virtsaaminen, usein virtsa myös haisee joko makealta tai asetonimaiselta. Ilmeisesti juuri sokeripitoisuuden takia pissaiset purut homehtuvat helposti, niiden päälle kasvaa joskus nopeastikin härmäistä kasvustoa. Diabeteksesta kärsivä hamsteri voi olla myös joko erityisen epäaktiivinen tai aktiivinen ja usein myös sairaan oloinen noin muuten. Ruokahaluunkin voi tulla muutoksia jompaankumpaan suuntaan.
Nämä kaikki oireet eivät päde kaikissa tapauksissa ja esimerkiksi kiinankääpiöhamsterit voivat sairastaa diabetestä lähes oireettomana. Eräs kasvattaja (tai kiinareita kasvattanut) sanoikin tekevänsä niille sokeritestejä pistokokeina aina silloin tällöin.

Syyrialaisilla diabetestä ei tiettävästi esiinny lainkaan.

Lähdeluettelo:
Sokeritauti - viestiketju
Is Your Dwarf Hamster Diabetic?
Kääipöhamsteri talvikko ja poikasten hoito

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oletko huomannut,että vesi vajenee pullosta kun Hilma on juonut? Onko pullon suutin auki,ettei ole mennyt tukkoon?
-MUR-MUR-

Sirpale kirjoitti...

Pullon mekaniikka toimii kyllä, testaan sen joka päivä, ettei se ole jumiutunut mitenkään. Ja Hilman juodessa pulloon nousee pieniä ilmakuplia, että siitä ei ole kiinni etteikö pullo toimisi.