17.10.10

Uutta ruokaa

Satuin eilen purureissulla bongaamaan paikallisesta Musti&Mirristä uutta hamsterin kuivaruokaa, Versele-Lagan Hamster Completea. Versele-Laga on tuttu ruuanvalmistaja jo muutenkin, sen valikoimiin on kuulunut Hamster Nature ja Crispy Hamster. Tämä Hamster Complete on kuitenkin erilaista ruokaa, sillä toisin kuin nuo muut, se on pelletoitua. Pidän edelleen kovasti pellettiruokien ideasta ja eritoten siitä, että siitä ei voi nyppiä vain niitä kivoja juttuja varastoihinsa. Hilma on ainakin ihan ykkönen tässä, varsinkin jos kuppiin ilmestyy auringonkukansiemeniä. Vähän ajan päästä kupissa on pelkkiä auringonkukansiementen kuoria!

Pakkauksesta itsestään ei taas löydy sanaakaan suomenkieltä, mutta englanninkielisestä tekstistä olen vapaasti kääntänyt nämä raaka-aine- ja ravintosisältötiedot.
Raaka-aineet: kasvipohjaiset tuotteet, kasvikset, liha ja eläinperäiset tuotteet (kanaa 8%), siemeniä, kala ja kalapohjaiset tuotteet (1% kalaa), hiiva, muna ja munapohjaiset tuotteet, mineraalit, rasvat ja öljyt, FOS, MOS (löytyi selitykset fructo-oligosaccharides ja mono-oligosaccharides, täytyy vielä selvittää), jukka-uute, samettikukkauute (marigold extract)
Ravintosisältö: 19,5% raakaproteiinia, 5% raakarasvaa, 5,5% raakakuitua, 7% tuhkaa (hehkutusjäännös-termiä taitavat käyttää), 1% kalsiumia, 0,7% fosforia
Lisätyt aiheet per kilo: 5 mg kuparisulfaattia (copper-cupric(II)sulfate) , 2000 IU D3-vitamiinia, 20000 IU A-vitamiinia, 150 mg E-vitamiinia, 50mg C-vitamiinia

Muutama kysymys heräsi tuosta tuoteselosteesta (FOSin ja MOSin lisäksi). Miten tuo tuhka-prosentti on noin korkea? Kissanruuissa se tapasi olla muutaman prosentin luokkaa, tuo 7% kuulostaa aika korkealta. Hehkutusjäännös tarkoittaa sitä määrää painoa, mikä ruuasta jää jäljelle kun se kuumennetaan niin kuumaksi, että orgaaninen aines palaa ja vesi haihtuu (lähde). Käytännössä se jäännös koostuu kivennäisaineista ja noissa kissan- ja koiranruuissa korreloi kuulemma aika suoraan sen kanssa, miten paljon raaka-aineissa on luita, nokkia jne. Kissoilla korkean hehkutusjäännöksen määrä kuulemma korreloi virtsakivien esiintymiseen. Ja voipa hamstereillakin moisia esiintyä!

Kuparisulfaatti myös ihmetyttää, vaikka sitä näyttäisi pikaisen googletuksen mukaan löytyvän yhdestä jos toisestakin lemmikkijyrsijöiden ruuasta. Se on nimittäin ihmiselle myrkyllistä ja muiden käyttötarkoitusten lisäksi sitä käytetään myös sieni-, kasvi- ja tuholaismyrkyissä! (lähde)
En ole kyllä ihan varma olenko tulkinnut tuon termin oikein, koska paketin kyljessä lukee sanatarkasti "copper-cupric(II)sulfate", kun taas kuparisulfaatista Wikipedia käyttää nimityksiä copper(II) sulfate ja cupric sulfate, mutta ovat nämä nyt kuitenkin sen verran lähellä, että kovin paljon ei tuo kuparisulfaatti käännöksenä voi mennä metsään. Mitä googletin nopeasti, termi "copper-cupric(II)sulfate" taitaa olla Versele-Lagan keksimä ja käyttämä, kaikki tuolla haulla tulleet tulokset viittaavat lemmikkien ruokaan tavalla tai toisella.

No, oli miten oli, niin kokeilen tuota ruokaa molemmille jyrsimille. Eilen ne saivat jo muutaman raksun kuppeihinsa muun ruuan sekaan enkä tiedä onko maittavuus ollut sata vai nolla vai jotain siltä väliltä. Tässä vielä kuva sekä pakkauksesta että pavuista.


(ps. ennen kuin revitte pakkauksen auki, tarkistakaa parasta ennen-päiväys ja kirjoittakaa se vaikka pussin kylkeen. Jostain vaikeasti käsitettävästä syystä päiväys on painettu pakkauksen siihen osaan, joka revitään irti! Onneksi löysin sen irtopalan vielä omasta roskiksestani tänä aamuna)

2 kommenttia:

imlacking kirjoitti...

Me ostettiin tota Versele-Lagan Hamster Completea joskus pari vuotta sitten jo, mutta ei se oikein saanut suosiota meillä. Myöskin ne sellaset mustat pelletin jää kuppiin. Meillä on ollut monesti niin että kaikki muut on kupista kyllä lähteneet, mutta pelletit on siellä. Oonkin monesti nyt yrittänyt ostaa semmosia pusseja joissa niitä pellettejä ei sitten oo.

Sirpa kirjoitti...

Joo, meillä ei kans tee kovinkaan hyvin kauppaansa nuo sekoitusten pelletit. Ne tahtovat jäädä viimeisiksi kuppiin kauranjyvien kera ja sitten ne yleensä heitetäänkin pois ja laitetaan uutta tilalle. Esimerkiksi hyvin kevyt Rodo Hamster Mix koostuu aika pitkälle nimenomaan näistä pelleteistä ja jyvistä. Sekoitan dieetillä olevan Loviisan kuppiin yleensä melko paljon Rodoa, mutta luulen ettei siitä lopulta ole suurtakaan hyötyä, koska se jää luultavasti syömättä suurimmaksi osaksi. Ne Selective Hamsterin sydämenmuotoiset pelletit ovat sen sijaan olleet jossain määrin jopa suosikkeja, ne korjataan talteen.
Tekisi mieli tehdä joskus testi ja laittaa eri kuppeihin tietyt määrät eri ruokaseoksia ja aamulla katsoa, miten mikäkin on maittanut...