3.8.09

Dagen efter: mietteitä hamsterinäyttelyistä

Kun olen nyt vähitellen palailemassa takaisin maanpinnan läheisyyteen leijuttuani eilen muutaman tuuman ilmassa, on ehtinyt hieman pohtia noita hamsterinäyttelyitä yleisesti.
Mukavaa puuhaahan ne ovat, vaikka päivät pitkiksi venyvätkin. Hamsterit itse eivät niistä pahemmin tunnu stressaavan, suurin osa veteli eilenkin sikeitä bokseissaan ja niinhän näyttelykeltanokka Katariinakin teki, kunhan ensin rauhoittui boksiinsa. Eikä Katariina näyttänyt mitenkään kärsivältä tuomareiden käsittelyssä. Illalla Katariina oli poikkeuksellisen aikaisin aktiivinen, mutta vaikutti muuten ihan omalta itseltään, ei siis voinut havaita mitään stressaantumista tai väsymystä.

Näyttelyihin oli tuotu aivan uskomattoman ihania hamstereita. Niitä oli kiva katsella bokseissa, sikäli kun niistä näki mitään, mutta paras hamsteribongailupaikka oli tuomareiden pöytien liepeillä. Tuomarithan ottivat käsiinsä kaikki hamsterit arvostelua varten ja niin eläimet näki hyvin. Ja aina joskus onnistui kuulemaan myös kommentteja, joita tuomari saneli arvostelukaavakkeita täyttävälle sihteerilleen. Kaikkein paras oli kuitenkin Toivosen Niinan tuomaroima kääpiöiden lemmikkiluokka, Niina nimittäin kertoi arvostelunsa ääneen niin että yleisö kuuli sen. Opinpahan paljon kääpiöistä ja siitä, miten ne arvostellaan lemmikkiluokassa.
Kuitenkin tuomarien pöytien ympärillä kävi aika ajoin melkoinen vilske ja assistenttien on tietysti päästävä kantamaan bokseja pöydälle ja takaisin. Niinpä en ole yhtään varma siitä, miten järkevää tuomaripöytien liepeillä norkoilu lopulta on. Ja jos siinä tunteja aikoo seisoskella, niin käyhän se jalkojen päälle. Eilenkään ei näyttelytilassa ollut tuoleja turhan montaa ylimääräistä.

Tuomarien työskentelyn katseleminen oli kivaa, he eivät olleet sellaisia kyrmyotsaisia hapannaamoja, kuten joskus olen saanut vaikutelman kissa- ja erityisesti koiranäyttelytuomareiden käytöksestä. Lemmikkiluokkien arvostelu on ehkä siinä mielessä rennompaa kuin ulkomuotoluokan, koska lemmikkiluokassa ei tarvitse nojata standardeihin, aika pitkälle taitaa riittää kunhan hamsteri on hyvässä kunnossa ja persoonallinen hurmuri.
Ei se ulkomuototuomarointikaan näytä olevan ryppyotsaista puuhaa, Katariinakin oli tosiaan numerolla 72 eli aivan viimeisten joukossa ja tuomarilla oli takana jo liki seitsemänkymmenen hamsterin arvostelu, joten olisi kuvitellut tuomarin olevan siinä vaiheessa päivää niin leipääntynyt koko hommaan ja nähneen kaikkein suloisimmat hamsterit jo. Silti tuomari kommentoi Katariinaakin, että mikäs söpöläinen se täältä kurkkii.

Ensimmäisen näyttelyn pohjalta voisin tehdä muistilistan mukaanotettavista jutuista:
- kuivaruokaa hamsterille
- tuoreruokaa hamsterille
- pullollinen vettä, siitä riittää itselle ja tarvittaessa hamsterillekin
- välipalaa itselle ellei ole mahdollisuutta käydä syömässä kesken päivän
- teippi, näyttelynumerot on jotenkin kiinnitettävä boksin kanteen ja teippi on kroonisesti kateissa näyttelypaikalla
- kirja, internettabletti tai jokin muu ajanviete
- retkituoli tms jos ei muuten löydy istumapaikkoja
- muovipussi tai jokin muu pieneen tilaan menevä kassi siltä varalta, että kaikki palkinnot eivät mahdu muuten mukaan :)

Ei kommentteja: