12.3.09

Hamstereiden kalusteiden puhdistus ja desinfiointi

Kun Karamelli oli lopetettu, lopettanut eläinlääkäri sanoi, että jos on aikeissa ottaa uusi hamsteri, niin Karamellin käyttämän kalusteet kannattaa desinfioida ihan siltä varalta, että jos Karamellilla on ollut jokin bakteeritulehdus, ettei se tarttuisi uuteen tulokkaaseen. Jostain olen lukenut, että yleensä ei kalusteiden perusteellinen desinfiointi ole tarpeen asukkia vaihdettaessa, huolellinen pesu vain, kuivikkeiden vaihto tms. mutta kun tässä tapauksessa nyt en tosiaan tiedä, mikä Karamellille aiheutti oireita, niin parempi olla vähän liian tarkka kuin vähän liian huolimaton. Tällainen kotitaloustumpelo jäi tietysti miettimään, että mitenköhän se mahtaa käytännössä onnistua.

Muovi, metalli ja keramiikka sileinä pintoina ovat tietysti helppoja, pyyhkii vain jollain desinfioivalla aineella. Puiset tavarat sen sijaan tuottavat päänsärkyä, koska niistä ei välttämättä pesemälläkään saa kaikkia pöpöjä pois, kun puu on huokoista materiaalia. Tosin ohjeissa on neuvottu ulkoa tuotuja oksia kuumentamaan uunissa mahdollisten bakteerien poistamiseksi, joten ajattelin että ainakin jotkin pesämökit ja muut puiset jutut voisi sillä pelastaa, kun ei kaikkea niitsi roskiinkaan heittää. Mutta missä lämpötilassa ja miten kauan aikaa riittäisi? Mietin myös mikä olisi sopiva desinfiointiaine hamsterin kalusteille, kas kun itse en ole koskaan desinfioinut muuta kuin haavoja antiseptisellä aineella ja jotain pikkujuttuja keittämällä ja tässä tapauksessa kumpikaan ei liene oikein käytännöllinen menetelmä.

Laukkasin siis päätä pahkaa Hamsteriyhdistyksen foorumille kysymään asiantuntijoilta neuvoja, ohjeita ja käytännön vinkkejä ja niitähän taas sain roppakaupalla. Desinfiointiin suositeltiin apteekista saatavaa Virkon-nimistä ainetta. Netistä kaivoin aineesta lisää tietoa ja sitähän onneksi löytyi vaikkapa Jämsän apteekin sivuilta. Aine on tarkoitettu kaiken muun lisäksi myös terraarioiden, häkkien, lelujen ka muiden kalusteiden desinfiointiin, turvallinen käyttää, ei vaadi suojautumistoimenpiteitä ja hajoaa biologisesti. Aivan täydellisesti sellainen aine, jota tarvitsenkin.
Puukalusteista annettiin ohjeeksi pestä ne kunnolla harjan kanssa ja sitten uuniin, 80-90 astetta, parikymmentä minuuttia. Sen luulisi riittävän, koska ainakin ruuan bakteerit alkavat kuolla yleensä yli 60 asteen lämpötiloissa. Kiva, kaikkea ei tarvitsekaan heittää menemään.

Niin että suurensuuret kiitokset taas kerran Hamsteriyhdistyksen foorumin asiantuntijoille!

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Lämmitä uuni johonkin 120 asteeseen ja pidä niitä puuosia siellä vaikka jotain puoli tuntia, puu ei siitä kärsi mitenkään, mutta pöpöt saa kyllä kyytiä.
-M-