11.3.09

Hamsterinetsintää, osa 2

Poikastilannetta kysellessäni sain vinkin eräästä kasvattajasta, jolla olisi luovutusikäinen poikue, jossa olisi sopivia naaraspoikasia, mutta vihjeen antajalla ei ollut tietoa, onko poikasia vielä vapaana. Laittelinpa sitten sähköpostia kasvattajelle kyselläkseni tilannetta. Kasvattajasta ei ole kuitenkaan kuulunut moneen päivään mitään, joten mitään tietoa poikasista ei ole. Harmin paikka!

Bongasin erään nettiportaalin kautta toisenkin kiinnostavan poikueen, jossa oli vielä vapaana hunajan värinen lk naaras. Kyselin siitä vähäsen, vaikutti ihan kohtalaiselta, mutta koska minulla kuitenkin on tuonne toisaalle koukku vetämässä, en uskaltanut varata tätä hunajapoikasta.

Törmäsin myös muutamaan jalostusjuttuun tuosta hunajapoikasesta kysellessäni. Omistaja painotti ehdottomasti että poikasia ei saa käyttää jalostukseen, ne ovat vain lemmikkihamstereita. Syyksi mainittiin se, että poikueen emä on väriltään creme ja isä hunaja-kyyhkynharmaa. Ihmettelin että mitä vikaa tällaisessa yhdistelmässä oikein on, mutta se selvisi Vivaldinen nettisivulta, jossa kerrotaan keltaisen värin jalostamisesta.

Hunajakyyhkynharmaa on siis geneettisesti keltapohjainen väri. Creme puolestaan on ihan oma värinsä. Keltaista väriä tulee jalostaa niinsanotusti puhtaana, ilman cremenvärisiä tai sen sukulaisvärejä (soopelivärit, minkki, kupari, karamelli, mustasilmäinen valkoinen, norsunluu ja luonnonvalkoinen). Jos keltaiseen sekoitetaan cremeä, creme sotkee keltaisen värin eikä tällaisen hamsterin jälkeläisistäkään luultavasti saada edes muutaman sukupolven aikana kovin hyvää keltaista tai edes kovin hyvää cremeä. Joten creme-keltainen-yhdistelmiä ei saisi teettää tai jos nyt on sattunut niin käymään, ei poikasia tulisi koskaan käyttää jalostuksessa, vaikka ne näyttäisivät kuinka hyviltä tahansa. Mitään terveysriskiä tällainen yhdistelmä ei aiheuta, vain väriongelmia.

Tämän poikueen teettänyt tyttö kertoi, ettei ollut tiennyt tästä jutusta ennen poikasten teettämistä, joten "vahinko" pääsi käymään ja nyt poikaset myydään vain sellaisiin koteihin, joissa ei poikasia käytetä jalostukseen. Toivoa sopii että kaikki poikasen ostaneet todellakin ymmärtävät tämän. Meillehän tämä sopisi ihan hyvin, kun ei kasvattamiseen ole kiinnostusta. Tai olisi noin teoriassa, mutta kokemusta ei ole tarpeeksi, en ole perehtynyt tarpeeksi genetiikkapuoleen ja sitten se kasvatushomma kuitenkin karkaisi käsistä ja meillä olisi kohta kolme ja puoli sataa hamsteria... Lemmikkiä siis etsimme ja lopulta väriä tai sen täydellisyyttä tärkeämpi tekijä olisi hyvä luonne.

Sinällään kummallinen juttu kuitenkin, etten ole tärmännyt tähän cremen ja keltaisen epäsopivaan yhdistelmään missään muualla kuin tuolla Vivaldinen sivuilla. Hamsteriyhdistyksen sivuilta en ole huomannut minkäänlaista mainintaa tästä, eri asia sitten on, onko yhdistyksen Poskipussi-lehdessä ollut puhetta. Toivottavasti on, se vain ei tavoita kuin yhdistyksen jäsenet... Arcticanin kielletyt yhdistelmät-sivullakaan ei käydä läpi kuin lähinnä noita letaaleja yhdistelmiä, jotka tietysti ovat tärkeämpiä, koska niiden kanssa voidaan menettää poikasia.

1 kommentti:

Eve kirjoitti...

Aika paljon on mainintoja, miksi keltainen x creme yhdistelmiä ei tulisi teettää, myös siellä hamsteriyhdistyksen foorumilla on paljon tietoa :)