4.3.09

Pohdintoja hamsterin hankinnasta

Mietiskelin tuossa saunassa käydessäni tätä hamsterinhankinta-juttua. Meillä siis on todellakin haku päällä, joskaan ei mitenkään paniikkikiireellä. Lähettelin jo yhden kyselyn parista jo aikuisesta naaraasta, jotka kuulostivat lupaavilta (toinen puolivuotias lyhytkarvainen kilpikonnavärinen naaras, toinen hieman nuorempi, lyhytkarvainen, muistaakseni normaali valkonauhainen naaras), mutta kumpikin oli löytänyt jo uuden kodin.

Minulle ainakin on ihan selvää, että hankin hamsterin mieluummin suoraan kasvattajalta kuin eläinkaupasta. Kasvattajille on yleensä tärkeämpää se, että kasvatti saa hyvän kodin kuin raha, joka on taas perimmäinen ja ainoa syy, miksi eläinkauppoja ylipäänsä pidetään. Kasvattajan luona pääsee tutustumaan hamsterin kotioloihin, mahdollisesti jopa hamsterin vanhempiin (luonne periytyy jossain määrin, kuulemma, siksi vanhempien luonne on tärkeä), voi luottaa siihen että vanhempia ei ole valittu vanhemmiksi sattumalta, sukutaulu on tiedossa ainakin jonnekin asti ja pystyn itse toteamaan, onko läheistä sukusiitosta tehty. Kasvattajan luona hamsterinpoikasen voi olettaa saaneen asianmukaista käsittelyä, se on luultavasti kesympikin, koska on tottunut käsittelyyn ja ruokintakin lienee ollut kohdallaan sekä emolla että pennuilla.

Minulle selkeni myös se, että haluan kyllä hamsteria ostaessani käydä itse kasvattajan luona, nimenomaan juuri sen takia, että haluan nähdä ostavani hamsterin todellakin asiallisista oloista. En näet halua tukea minkään sortin pentutehtailua, vaikka pentutehtailusta nyt yleensä puhutaankin enimmäkseen koirien, joskus kissojenkin kohdalla.
Tiedättehän, kun myydään koiranpentuja, "puhdasrotuisia" mutta paperittomia tai sitten ihan suoraan sekarotuisia, nimitetään niitä vahinkopennuiksi tai "rakkauspennuiksi" (luoja että vihaan tuota sanaa, ei koko touhussa ole rakkautta mihinkään muuhun kuin rahaan), pennut tuodaan jonnekin, ostaja ei näe emoa eikä ole tervetullut kasvattajan luo. Ostamisella on kiire, ei saa harkita, pitää ostaa heti, muuten suloinen pentu menee muualle. Hinta ei välttämättä ole kovin halpa, mutta ehkä halvempi kuin kunnon kasvattajan paperillisilla pennuilla. Muistetaan vedota siihen ettei ne paperit koiraa tee ja ihan yhtä hyvä koira se paperitonkin on. Ja ihmiset kuvittelevat saavansa halvalla hyvää...

Luulen ja toivon että hamstereiden kohdalla tällaisia pentutehtailijoita tuskin tulee eteen, koska hamsterien hinta on yleisesti niin alhainen, ettei keinottelun mahdollisuuksia juuri ole. Jos oloissa on jotain sanomista, se johtunee enemmänkin tietämättömyydestä kuin rahanahneudesta. Minusta ainakin tuntuu melko mahdottomalta, että hamsterien kasvatuksella ja myynnillä pystyisi juuri rahaa tekemään, ehkä juuri ja juuri saa omansa takaisin, ehkä ei.

Hinnassakaan ei ole suurta eroa kasvattajien tai eläinkauppojen välillä tai jos onkin, niin kasvattajien hyväksi. Aika yleinen hinta on 20 euroa per hamsteri, en ole juuri kalliimpia nähnyt, halvempia kylläkin. Ja mikä tärkeintä, moni kasvattaja lupaa myös "tukipalvelun" koko hamsterin loppuiäksi. Monen kasvattajan nettisivuilla sanotaan että ongelmatilanteissa voi soittaa hänelle ja kysyä neuvoja, hän auttaa mielellään. Ja kun käytännön kokemusta hamstereista on yleensä jo aika paljon, niin mikäs siinä neuvoessa. Tällaista palvelua olisin totisesti kaivannut Karamellinkin kanssa muutaman kerran!

Ei kommentteja: